czyli radosna twórczość w kuchni...
Rolada biszkoptowa to super ciacho do popołudniowej kawki. Ta wypełniona jest masą ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Zastąpiłam popularny mascarpone serkami, licząc na mniejszą kaloryczność... nie wiem czy dobrze myślę :-)
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Masa serowo-śmietanowa:
200 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
2 serki homogenizowane waniliowe (2x150 g)
2-3 łyżki cukru pudru
1 op. żelatyny fix dr. Oetker
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka w całości razem z cukrem ubić mikserem na puszystą kremową masę. W osobnej misce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajecznej partiami wsypywać mąkę i delikatnie wmieszać łopatką. Piekarnik nagrzać do 185 stopni. Ciasto przełożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić. Piec ok. 10 minut. Następnie wyłożyć na czysty ręcznik kuchenny papierem do góry, zdjąć papier i ciasto zwinąć z ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia.
W kubku lub misce wymieszać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsypać całe opakowanie żelatyny fix i mocno wymieszać trzepaczką lub mikserem, lekko wystudzić. Śmietanę ubić mikserem, dodać porcjami cukier puder, serki i dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę i wymieszać na mniejszych obrotach. Na koniec dodać dżem i wymieszać. Masę włożyć do lodówki na kilkanaście minut do lekkiego stężenia.
Następnie rozwinąć ciasto, rozsmarować masę serową i ponownie zwinąć. Resztę masy rozsmarować na górze rolady. Całość włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.