© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Rolada biszkoptowa ze śmietaną

Róże karnawałowe

No i jest moja pierwsza rolada biszkoptowa ze śmietaną i kawałkami galaretki pomarańczowej, wizualnie jeszcze do dopracowania, ale smak rekompensuje widok, do tego malinki z własnego ogrodu i czegóż więcej trzeba....

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

400 ml śmietany kremówki

2 śmietanfixy 

1 łyżka cukru pudru

1 galaretka lub świeże owoce np. jagody, borówki, maliny, poziomki itp.

 

PRZYGOTOWANIE:

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki aż mocno stężeje (można to zrobić np. dzień wcześniej). Zamiast galaretki można do kremu użyć świeżych owoców. 

Jajka umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ubijając dodawać do białek zamiennie po jednym żółtku i trochę cukru. Na koniec dodać porcjami mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować na prostokąt. Piec przez 15 minut termoobieg 180 stopni. Po upieczeniu zdjąć papier z gorącego ciasta i zwinąć go w roladę. Zostawić do wystudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixami. Z ubitą śmietaną delikatnie zmieszać pokrojoną w drobną kostkę galaretkę lub świeże owoce.  Gotowy krem rozsmarować na rozwinięta roladę biszkoptową i zwinąć ją ponownie. Roladę zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do lodówki na min. 1h.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
23 czerwca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...