czyli radosna twórczość w kuchni...
No i jest moja pierwsza rolada biszkoptowa ze śmietaną i kawałkami galaretki pomarańczowej, wizualnie jeszcze do dopracowania, ale smak rekompensuje widok, do tego malinki z własnego ogrodu i czegóż więcej trzeba....
SKŁADNIKI:
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
400 ml śmietany kremówki
2 śmietanfixy
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka lub świeże owoce np. jagody, borówki, maliny, poziomki itp.
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki aż mocno stężeje (można to zrobić np. dzień wcześniej). Zamiast galaretki można do kremu użyć świeżych owoców.
Jajka umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ubijając dodawać do białek zamiennie po jednym żółtku i trochę cukru. Na koniec dodać porcjami mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować na prostokąt. Piec przez 15 minut termoobieg 180 stopni. Po upieczeniu zdjąć papier z gorącego ciasta i zwinąć go w roladę. Zostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixami. Z ubitą śmietaną delikatnie zmieszać pokrojoną w drobną kostkę galaretkę lub świeże owoce. Gotowy krem rozsmarować na rozwinięta roladę biszkoptową i zwinąć ją ponownie. Roladę zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do lodówki na min. 1h.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.