© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Rolada piernikowa z kremem orzechowym i morelami suszonymi

Święta tuż tuż, a nie tylko makowce wiodą prym na świątecznym stole. Taka rolada na pewno podbije Wasze kubki smakowe, bo jest obłędnie pyszna, a przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.

A teraz czas na mój autorski przepis:

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

4 jajka

100 g cukru

100 g mąki pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

2 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka cynamonu

4 kosteczki czekolady deserowej (zetrzeć)

Krem orzechowy:

100 g serka mascarpone

200 ml śmietany 30% lub 36%

1 łyżka cukru pudru

100 g moreli suszonych

50 g orzechów laskowych prażonych

wódka lub spirytus

Polewa czekoladowa:

150 ml śmietany kremówki

200 g czekolady deserowej

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą korzenną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać, ubijając, partiami cukier i żółtka. Do masy dodać partiami suche składniki i delikatnie wmieszać. Na koniec dać tartą czekoladę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować na prostokąt i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu przełożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.

Morele pokroić na kawałki, przełożyć do miseczki i zalać wódką do wysokości owoców. Zostawić na min 2h (najlepiej na całą noc), potem odsączyć na sitku. Orzechy drobno zmielić. Wszystkie składniki (oprócz moreli) przełożyć do miski i ubić mikserem na krem, na koniec dodać morele i wymieszać.

W garnku pogrzać śmietanę, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.

Ciasto rozwinąć, rozsmarować masę kremową, zwinąć. Polać polewą czekoladową. Górę posypać cukrem pudrem i ew. skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
05 grudnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...