GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

03 lutego 2020

No i jestem :-) a razem ze mną absolutny must have moich imprez, czyli rolada szpinakowa z łososiem. Prosta w przygotowaniu, pyszna i zawsze znika ze stołu. Polecam, bo warto :-)

 

SKŁADNIKI:

450 g szpinaku rozdrobnionego

4 jajka

3 łyżki mąki

kilka ząbków czosnku

150 g łososia wędzonego

2 op. serków twarożkowych z chrzanem

mały pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

odrobina masła klarowanego

połówka cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak przesmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wystudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z mąką i zmieszać ze szpinakiem. Białka ubić na pianę, którą następnie delikatnie wymieszać ze szpinakiem. Na dużą blachę z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na to rozprowadzić masę szpinakową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. 8-9 minut. Po wyjęciu wystudzić. Zdjąć delikatnie papier. Na roladę rozsmarować twarożki, na to siekany koperek, a na górze plastry łososia. Całość skropić sokiem z cytryny. Roladę zwinąć i najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. 

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Rolada szpinakowa z łososiem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie