czyli radosna twórczość w kuchni...
No i jestem :-) a razem ze mną absolutny must have moich imprez, czyli rolada szpinakowa z łososiem. Prosta w przygotowaniu, pyszna i zawsze znika ze stołu. Polecam, bo warto :-)
SKŁADNIKI:
450 g szpinaku rozdrobnionego
4 jajka
3 łyżki mąki
kilka ząbków czosnku
150 g łososia wędzonego
2 op. serków twarożkowych z chrzanem
mały pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
odrobina masła klarowanego
połówka cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak przesmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wystudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z mąką i zmieszać ze szpinakiem. Białka ubić na pianę, którą następnie delikatnie wymieszać ze szpinakiem. Na dużą blachę z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na to rozprowadzić masę szpinakową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. 8-9 minut. Po wyjęciu wystudzić. Zdjąć delikatnie papier. Na roladę rozsmarować twarożki, na to siekany koperek, a na górze plastry łososia. Całość skropić sokiem z cytryny. Roladę zwinąć i najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.