© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Rolada szpinakowa w takiej wersji na pewno zachwyci każdego. Jest przepyszna w smaku, szybka w przygotowaniu i doskonała na drugi dzień, więc jest to świetna propozycja na imprezową przekąskę, którą można wcześniej zrobić. Kurczak wędzony doskonale komponuje się ze szpinakowym biszkoptem, a dodatek serka czosnkowego jeszcze bardziej podkręca smak. Polecam spróbować :-)

 

SKŁADNIKI:

450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

3 łyżki mąki

4 jajka

300 g wędzonego filetu z kurczaka

250 g serka twarożku śmietankowego

pół pęczka koperku

4 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak delikatnie rozmrozić i przełożyć na suchą patelnię. Smażyć do całkowitego odparowania wody, pod koniec dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażyć i wystudzić.

Szpinak przełożyć do miski. Białka oddzielić od żółtek. Do szpinaku dodać 4 żółtka, mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Całość delikatnie wymieszać.

Blachę z piekarnika wysmarować punktowo masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Masę szpinakową rozsmarować na całej powierzchni blachy na grubość ok. 1 cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 12 minut (UWAGA - każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto pilnować ciasta podczas pieczenia).

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt szpinakowy wystudzić, następnie zimny przełożyć na ręcznik kuchenny i zerwać delikatnie papier.

Filet z kurczaka pokroić na cienkie plasterki.

W misce wymieszać serek twarożkowy z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku i posiekanym koperkiem, na koniec doprawić go solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Serek rozsmarować na całej powierzchni ciasta szpinakowego. Na górę ułożyć plasterki wędzonego filetu.  Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, przełożyć je do folii aluminiowej lub spożywczej i włożyć do lodówki na min. 2 h, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem pokroić na plastry. 

Polecam, bo rolada jest rewelacyjna w smaku :-)

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY na moim kanale YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
22 lutego 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...