YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

22 lutego 2022

Rolada szpinakowa w takiej wersji na pewno zachwyci każdego. Jest przepyszna w smaku, szybka w przygotowaniu i doskonała na drugi dzień, więc jest to świetna propozycja na imprezową przekąskę, którą można wcześniej zrobić. Kurczak wędzony doskonale komponuje się ze szpinakowym biszkoptem, a dodatek serka czosnkowego jeszcze bardziej podkręca smak. Polecam spróbować :-)

 

SKŁADNIKI:

450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

3 łyżki mąki

4 jajka

300 g wędzonego filetu z kurczaka

250 g serka twarożku śmietankowego

pół pęczka koperku

4 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak delikatnie rozmrozić i przełożyć na suchą patelnię. Smażyć do całkowitego odparowania wody, pod koniec dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażyć i wystudzić.

Szpinak przełożyć do miski. Białka oddzielić od żółtek. Do szpinaku dodać 4 żółtka, mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Całość delikatnie wymieszać.

Blachę z piekarnika wysmarować punktowo masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Masę szpinakową rozsmarować na całej powierzchni blachy na grubość ok. 1 cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 12 minut (UWAGA - każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto pilnować ciasta podczas pieczenia).

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt szpinakowy wystudzić, następnie zimny przełożyć na ręcznik kuchenny i zerwać delikatnie papier.

Filet z kurczaka pokroić na cienkie plasterki.

W misce wymieszać serek twarożkowy z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku i posiekanym koperkiem, na koniec doprawić go solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Serek rozsmarować na całej powierzchni ciasta szpinakowego. Na górę ułożyć plasterki wędzonego filetu.  Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, przełożyć je do folii aluminiowej lub spożywczej i włożyć do lodówki na min. 2 h, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem pokroić na plastry. 

Polecam, bo rolada jest rewelacyjna w smaku :-)

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY na moim kanale YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl