czyli radosna twórczość w kuchni...
Prosta i pyszna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. W 45 minut macie taką super wędlinkę na chlebek, choć myślę, że na ciepło do obiadu też się sprawdzi. Wystarczy tylko polędwiczka, kilka plastrów boczku wędzonego, ząbków czosnku, trochę musztardy, pieprz i sól... prawda, że łatwe :-)
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa ok. 600-700 g
100 g boczku wędzonego w plastrach
musztarda
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę umyć, oczyścić z błonek i naciąć wzdłuż na całej długości na duży płat mięsa. Następnie mocno rozbić tłuczkiem na jedną wielką roladę. Potem sól i pieprz z obu stron wetrzeć w mięso. Na górę przecisnąć czosnek i wetrzeć w mięso. Następnie posmarować musztardą, na to ułożyć plastry boczku gęsto obok siebie. Mięso zawijamy w roladę i związujemy nicią lub spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Roladę obsmażamy z każdej strony do zrumienienia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso przełożyć naczynia żaroodpornego. Polać sosem z patelni i piec bez przykrycia 30-35 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia lub na 5-10 minut, żeby odpoczęło, jeśli będziemy jeść na ciepło.
Polecam, bo mięso jest przepyszne :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.