© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Rolada z polędwiczki wieprzowej

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Prosta i pyszna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. W 45 minut macie taką super wędlinkę na chlebek, choć myślę, że na ciepło do obiadu też się sprawdzi. Wystarczy tylko polędwiczka, kilka plastrów boczku wędzonego, ząbków czosnku, trochę musztardy, pieprz i sól... prawda, że łatwe :-)

 

SKŁADNIKI:

1 polędwiczka wieprzowa ok. 600-700 g

100 g boczku wędzonego w plastrach

musztarda

kilka ząbków czosnku

sól i pieprz do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE: 

Polędwiczkę umyć, oczyścić z błonek i naciąć wzdłuż na całej długości na duży płat mięsa. Następnie mocno rozbić tłuczkiem na jedną wielką roladę. Potem sól i pieprz z obu stron wetrzeć w mięso. Na górę przecisnąć czosnek i wetrzeć w mięso. Następnie posmarować musztardą, na to ułożyć plastry boczku gęsto obok siebie. Mięso zawijamy w roladę i związujemy nicią lub spinamy wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Roladę obsmażamy z każdej strony do zrumienienia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso przełożyć naczynia żaroodpornego. Polać sosem z patelni i piec bez przykrycia 30-35 minut.

Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia lub na 5-10 minut, żeby odpoczęło, jeśli będziemy jeść na ciepło.

Polecam, bo mięso jest przepyszne :-)

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
11 kwietnia 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...