© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Roladki z bakłażana z krewetkami i oscypkiem

Róże karnawałowe

No to zaszalałam i przygotowałam prawdziwą wariację z bakłażana :-) Wyszło z tego pyszne danie na szybką kolację. Pomysł na te roladki wpadł mi do głowy, kiedy chodziłam po markecie i zastanawiałam się, co zrobić z bakłażana, który od kilku dni czeka na swoją kolej w lodówce :-) Padło na moje ulubione krewetki Vannamei i ser typu oscypek. Takich roladek jeszcze nie jadłam i nie byłam pewna, co z tego wyjdzie, ale wyszło pysznie!!!

 

SKŁADNIKI:

1 bakłażan

1 opakowanie krewetek Vannamei

3-4 oscypki wędzone

1/4 pęczka pietruszki

2 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła klarowanego

 

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana kroję w cienkie paski, które układam na talerzu, oprószam solą i odstawiam na godzinę. Po tym czasie na patelni grilluję bakłażana, a później pokrojone w grube paski oscypki.

W międzyczasie przygotowuję krewetki. Oczyszczam je z ogonków, płuczę w sitku i chwilę czekam, aż woda ocieknie. Patelnię podgrzewam, daję masło klarowane i na gorący tłuszcz wrzucam krewetki, które kilka razy obracam i przyprawiam solą oraz pieprzem. Zaraz potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wszystko delikatnie mieszam i dodaję świeżo posiekaną natkę pietruszki. 

Na paski bakłażana nakładam po 1 kawałku oscypka oraz 2 krewetki i zawijam w roladki. 

Najlepiej smakują podane na ciepło, polane sosem pozostałym z krewetek.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

07 lutego 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...