czyli radosna twórczość w kuchni...
No to zaszalałam i przygotowałam prawdziwą wariację z bakłażana :-) Wyszło z tego pyszne danie na szybką kolację. Pomysł na te roladki wpadł mi do głowy, kiedy chodziłam po markecie i zastanawiałam się, co zrobić z bakłażana, który od kilku dni czeka na swoją kolej w lodówce :-) Padło na moje ulubione krewetki Vannamei i ser typu oscypek. Takich roladek jeszcze nie jadłam i nie byłam pewna, co z tego wyjdzie, ale wyszło pysznie!!!
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 opakowanie krewetek Vannamei
3-4 oscypki wędzone
1/4 pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana kroję w cienkie paski, które układam na talerzu, oprószam solą i odstawiam na godzinę. Po tym czasie na patelni grilluję bakłażana, a później pokrojone w grube paski oscypki.
W międzyczasie przygotowuję krewetki. Oczyszczam je z ogonków, płuczę w sitku i chwilę czekam, aż woda ocieknie. Patelnię podgrzewam, daję masło klarowane i na gorący tłuszcz wrzucam krewetki, które kilka razy obracam i przyprawiam solą oraz pieprzem. Zaraz potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wszystko delikatnie mieszam i dodaję świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Na paski bakłażana nakładam po 1 kawałku oscypka oraz 2 krewetki i zawijam w roladki.
Najlepiej smakują podane na ciepło, polane sosem pozostałym z krewetek.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.