Roladki z kurczaka z masłem ziołowo-czosnkowym i serem. Roladki są szybkie w przygotowaniu, a powstały sos jest naprawdę przepyszny. Do rolad możemy przygotować kluski, kopytka, ziemniaki, ryż lub kaszę i mamy świetny obiad. Polecam :-)
SKŁADNIKI:
2 duże filety z kurczaka bez polędwiczek
4-5 ząbków czosnku
100 g miękkiego masła
garść tartego żółtego sera
pół małego pęczka koperku i pietruszki
pieprz i sól do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety przekroić wzdłuż na pół na dwa kotlety, żeby było ich w sumie 4. Mięso rozbić tłuczkiem i doprawić z obu stron solą i pieprzem. Koperek z pietruszką mocno posiekać. Masło dokładnie wymieszać z ziołami, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Każdy kotlet posmarować masłem, posypać tartym serem i zwinąć w roladę, spiąć wykałaczki lub nitką.
Rolady smażyć w rondlu na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano, następnie wlać szklankę wody, nałożyć pokrywę i dusić jeszcze ok. 30 minut do miękkości. Powstały sos zblendować, można go zagęścić mąką i wlać odrobinę śmietany kremówki.
TUTAJ znajdziesz przepis na cały zestaw obiadowy :-)