czyli radosna twórczość w kuchni...
Świetny pomysł na przekąskę, czyli koreczki. Zawsze się sprawdzają i zawsze mają wzięcie. Podane w kieliszkach na pewno zrobią wrażenie na gościach. Koreczki z roladek z kurczaka z suszonymi morelami, podane z dodatkiem pesto, sosu balsamicznego, mozzarelli lub żółtego sera dojrzewającego. Warto spróbować :-) Poniżej przepis na ok. 12 koreczków.
SKŁADNIKI:
1 większy filet z kurczaka
marynata do mięsa: sól, pieprz, sok z z połowy cytryny
8-10 sztuk suszonych moreli (zależy od wielkości)
3 małe kuleczki mozarelli
6 małych kawałków sera żółtego dojrzewającego (np. Rubin) - do 6 koreczków
6 łyżeczek pesto zielonego
6 łyżeczek sosu balsamicznego
łyżka masła klarowanego lub olej do smażenia
12 sztuk wykałaczek
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, żeby uzyskać dwa cieńsze kotlety, następnie mocno je rozbić. Każdy z nich doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15 minut. Następnie wzdłuż dłuższej części ułożyć suszone morele i mięso zwinąć w roladę. Rolady smażyć z każdej strony na odrobinie oleju lub masła klarowanego. Po wystygnięciu pokroić na plastry szer. ok. 1-1,5 cm i nadziać je na wykałaczki. Następnie do 6 koreczków dodać połówki mozarelli, do pozostałych kawałki sera żółtego.
Na spód kieliszków wlać po łyżeczce sosu balsamicznego oraz pesto (oczywiście w każdym osobno) i do tego włożyć koreczki. Taki zestawik świetnie smakuje.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.