© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Roladki z kurczaka ze szparagami

Przepis na zupę krem z pieczarek

Muszę się przyznać, że nigdy jakoś nie byłam fanką szparagów i nie podzielałam entuzjazmu u innych, może nie miałam szczęścia do dań z nich zrobionych :-(  Dzisiaj jednak postanowiłam, że sama coś z nich przygotuję i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne.  Mianowicie zrobiłam grillowane roladki z kurczaka w marynacie na bazie oliwy, octu balsamicznego, ziół suszonych, czosnku, soli, pieprzu i curry. Nadzieniem roladek były zielone szparagi, które wcześniej podgotowałam, roladki podałam z kaszą orkiszową i polałam pomarańczowym sosem balsamicznym. Smakowały wyśmienicie :-)

 

SKŁADNIKI:

500 g szparagów zielonych

500 g filetów z kurczaka 

przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): oliwa, sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet  balsamiczny, majeranek, zioła prowansalskie,  4 ząbki czosnku 

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować marynatę do mięsa. Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół (na 2 kotlety), a następnie każdy kotlet na połowę - w ten sposób z 1 fileta powstają 4 roladki. Każdą część rozbić tłuczkiem do mięsa, przełożyć do naczynia i dokładnie posmarować marynatą z każdej strony. Odłożyć do lodówki na min. 30 minut. Szparagi obrać, odłamać końcówki i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez kilka minut. Przelać zimną wodą i odłożyć. Na każdy filecik z kurczaka położyć 2 lub 3 szparagi (w zależności od wielkości), formować roladki i piec na patelni grillowej. Można podlać jeszcze marynatą. 

Roladki można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniaczkami. U mnie były z kaszą orkiszową.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

 

04 maja 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...