czyli radosna twórczość w kuchni...
Muszę się przyznać, że nigdy jakoś nie byłam fanką szparagów i nie podzielałam entuzjazmu u innych, może nie miałam szczęścia do dań z nich zrobionych :-( Dzisiaj jednak postanowiłam, że sama coś z nich przygotuję i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne. Mianowicie zrobiłam grillowane roladki z kurczaka w marynacie na bazie oliwy, octu balsamicznego, ziół suszonych, czosnku, soli, pieprzu i curry. Nadzieniem roladek były zielone szparagi, które wcześniej podgotowałam, roladki podałam z kaszą orkiszową i polałam pomarańczowym sosem balsamicznym. Smakowały wyśmienicie :-)
SKŁADNIKI:
500 g szparagów zielonych
500 g filetów z kurczaka
przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): oliwa, sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet balsamiczny, majeranek, zioła prowansalskie, 4 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować marynatę do mięsa. Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół (na 2 kotlety), a następnie każdy kotlet na połowę - w ten sposób z 1 fileta powstają 4 roladki. Każdą część rozbić tłuczkiem do mięsa, przełożyć do naczynia i dokładnie posmarować marynatą z każdej strony. Odłożyć do lodówki na min. 30 minut. Szparagi obrać, odłamać końcówki i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez kilka minut. Przelać zimną wodą i odłożyć. Na każdy filecik z kurczaka położyć 2 lub 3 szparagi (w zależności od wielkości), formować roladki i piec na patelni grillowej. Można podlać jeszcze marynatą.
Roladki można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniaczkami. U mnie były z kaszą orkiszową.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.