GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

01 listopada 2021

Kolejna propozycja na szybki zdrowy obiad. Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie a jakże... szpinakowym. Do tego kasza pęczak i surówka... pyszny obiadek gotowy i to bez zbędnej pracy. Idealny w tygodniu.

 

SKŁADNIKI:

ok. 500 g filetu z indyka (na 4 rolady)

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

200 ml śmietany 18%

4-6 ząbków czosnku

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet pokroić na 4 plastry, które należy rozbić. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić szpinak i smażyć aż się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość chwilę smażyć. Następnie odłożyć farsz do rolad (4 duże łyżki) i wystudzić. Resztę zostawić na patelni.

Farsz szpinakowy nakładać na mięso, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać bawełnianą nitką. Na osobnej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie podlać trochę wodą, przykryć patelnię pokrywą i dusić kilkanaście minut do miękkości.

Rolady przełożyć na talerz.

Na patelnię przełożyć pozostały szpinak i wymieszać, chwilę smażyć, wlać śmietanę, można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Dalej smażyć kilka minut, po czym przełożyć do garnuszka i zblendować. Można też nie blendować.

Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kluskami, kopytkami lub kaszą.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Rolady drobiowe ze szpinakiem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie