czyli radosna twórczość w kuchni...
Uwielbiam mięso drobiowe, bo stanowi ogromne źródło kulinarnych inspiracji. Tym razem filety z kurczaka w wersji rolad ze szpinakiem i pomidorami suszonymi. Roladki z kurczaka wyszły przesmaczne, a sosik rewelacyjny, dlatego gorąco zachęcam do spróbowania. Poniższy przepis jest na 6 rolad:
SKŁADNIKI:
3 pojedyncze grubsze filety z kurczaka
200 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
60 g sera pleśniowego trójkącik (można zastąpić fetą)
6 pomidorów suszonych
sól, pieprz do smaku
pół słoiczka musztardy np. sarepska
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu. Wrzucić umyte liście szpinaku, chwilę smażyć aż zmniejszy objętość. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy lub fetę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dalej smażyć aż ser się rozpuści. Na koniec dodać drobno pokrojone pomidory i wymieszać. Odstawić i przygotować mięso.
Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić wzdłuż na pół, żeby z każdego fileta były dwa. Każdy filet rozbić tłuczkiem (najlepiej mięso włożyć do woreczka foliowego przy rozbijaniu). Następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Potem każdy filet posmarować musztardą. Następnie na każdy filet położyć łyżkę szpinaku i zwinąć w roladę. Związać nicią lub spiąć wykałaczkami.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzać tłuszcz i położyć roladki. Smażyć na większej mocy z obu stron do zrumienienia. Następnie podlać wodą, przykryć pokrywą i dusić ok. pół godziny. Gotowe rolady wyjąć. Sos zblendować i zagęścić wodą z dodatkiem mąki ziemniaczanej i śmietany 18% (100 ml wody+2 łyżeczki mąki+1 łyżka śmietany). Sos zagotować i wyłączyć.
Gotowe :-) można podać z kluskami, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Są pyszne :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.