czyli radosna twórczość w kuchni...
Proste i pyszne rolady schabowe to świetna propozycja na obiad. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a w dodatku są rewelacyjne w smaku. Podane w towarzystwie ziemniaków, klusek, kopytek, a nawet kaszy czy ryżu będą fajnym pomysłem na pyszny obiad. Poniżej przepis na 6 rolad:
SKŁADNIKI:
6 plastrów schabu bez kości
6 plastrów boczku wędzonego
4 średnie pieczarki
musztarda
sól i pieprz do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki zimnej wody
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Kotlety cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć je solą i pieprzem z obu stron.
Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu, aż do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem i wystudzić.
Każdy kotlet posmarować musztardą, nałożyć po plastrze boczku wędzonego i porcję pieczarek.
Mięso zwinąć w rolady i spiąć wykałaczkami lub zwinąć bawełnianą nitką.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, rolady smażyć z każdej strony do zrumienienia. Następnie dodać kawałki cebuli i czosnku oraz wlać 2 szklanki zimnej wody. Rondel przykryć pokrywą i mięso dusić na małym ogniu ok. godzinę, do miękkości.
Po upieczeniu rolady wyjąć na talerz i usunąć wykałaczki.
Sos wlać do garnuszka i zblendować razem z całą zawartością, czyli cebulą i czosnkiem. Garnek przełożyć na kuchenkę, sos zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody. Chwilę gotować cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki.
Sos wlać do rondla, włożyć rolady i danie gotowe. Polecam, bo są pyszne :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce filmy Filmy lub na YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.