© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Rolady schabowe z boczkiem i pieczarkami

Proste i pyszne rolady schabowe to świetna propozycja na obiad. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a w dodatku są rewelacyjne w smaku. Podane w towarzystwie ziemniaków, klusek, kopytek, a nawet kaszy czy ryżu będą fajnym pomysłem na pyszny obiad. Poniżej przepis na 6 rolad:

 

SKŁADNIKI:

6 plastrów schabu bez kości

6 plastrów boczku wędzonego

4 średnie pieczarki

musztarda

sól i pieprz do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

Dodatkowo:

1 cebula

3 ząbki czosnku

pół szklanki zimnej wody

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE:

Kotlety cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć je solą i pieprzem z obu stron.

Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu, aż do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem i wystudzić.

Każdy kotlet posmarować musztardą, nałożyć po plastrze boczku wędzonego i porcję pieczarek.

Mięso zwinąć w rolady i spiąć wykałaczkami lub zwinąć bawełnianą nitką.

W rondlu rozgrzać tłuszcz, rolady smażyć z każdej strony do zrumienienia. Następnie dodać kawałki cebuli i czosnku oraz wlać 2 szklanki zimnej wody. Rondel przykryć pokrywą i mięso dusić na małym ogniu ok. godzinę, do miękkości.

Po upieczeniu rolady wyjąć na talerz i usunąć wykałaczki.

Sos wlać do garnuszka i zblendować razem z całą zawartością, czyli cebulą i czosnkiem. Garnek przełożyć na kuchenkę, sos zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody. Chwilę gotować cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki.

Sos wlać do rondla, włożyć rolady i danie gotowe. Polecam, bo są pyszne :-)

Film z przepisem znajdziesz w zakładce filmy Filmy lub na YouTube

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
23 stycznia 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...