© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Rolady schabowe z kluskami śląskimi

Gotowanie po mojemu - przepis na pastę z makreli. Smacznie i zdrowo.

Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna część mąki ziemniaczanej - wtedy zawsze wychodzą :-) Zazwyczaj nie dodaję jajka do klusek, chociaż gdy mam ich dużo, to wtedy tak, przy mniejszej  ilości ziemniaków jajko pomijam lub dodaję tylko żółtko. Rolady są bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu :-)

 

SKŁADNIKI (rolady):

8 plastrów schabu

ok. 150 g kiełbasy

2 cebule

2 ogórki kiszone

sól, pieprz, musztarda

olej i odrobina masła do smażenia

2 liście laurowe

3 ząbki czosnku

5 ziaren ziela angielskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mocno rozbić na cienkie płaty. Każdy doprawić z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą. Kiełbasę, jedną cebulę i ogórki drobno pokroić, następnie porozkładać na plastrach mięsa. Każdy zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać nitką.

W rondlu rozgrzać olej, dodać masło i na gorący tłuszcz ułożyć rolady. Smażyć z obu stron na rumiano. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Zalać zimną wodą do wysokości mięsa, przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok. 40-50 minut.

Na koniec mięso wyjąć z rondla, z sosu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a sos zlać do garnuszka i zblendować. Podgrzać w garnku i zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą. Można jeszcze doprawić do smaku i gotowe.

 

KLUSKI ŚLĄSKIE:

Dowolną ilość ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie odlać wodę, gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i wystudzić.

W misce letnie ziemniaki ugnieść drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, jedną część odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków. Następnie można dodać jajko (lub pominąć), trochę doprawić solą, wymieszać ziemniaki z mąką i szybko wyrobić na jednolitą masę.

Z ciasta formować kluski, wrzucić do osolonej gotującej się wody i gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia klusek w garnku.

Obiad gotowy :-) 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
04 października 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...