czyli radosna twórczość w kuchni...
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna część mąki ziemniaczanej - wtedy zawsze wychodzą :-) Zazwyczaj nie dodaję jajka do klusek, chociaż gdy mam ich dużo, to wtedy tak, przy mniejszej ilości ziemniaków jajko pomijam lub dodaję tylko żółtko. Rolady są bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu :-)
SKŁADNIKI (rolady):
8 plastrów schabu
ok. 150 g kiełbasy
2 cebule
2 ogórki kiszone
sól, pieprz, musztarda
olej i odrobina masła do smażenia
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mocno rozbić na cienkie płaty. Każdy doprawić z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą. Kiełbasę, jedną cebulę i ogórki drobno pokroić, następnie porozkładać na plastrach mięsa. Każdy zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać nitką.
W rondlu rozgrzać olej, dodać masło i na gorący tłuszcz ułożyć rolady. Smażyć z obu stron na rumiano. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Zalać zimną wodą do wysokości mięsa, przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok. 40-50 minut.
Na koniec mięso wyjąć z rondla, z sosu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a sos zlać do garnuszka i zblendować. Podgrzać w garnku i zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą. Można jeszcze doprawić do smaku i gotowe.
KLUSKI ŚLĄSKIE:
Dowolną ilość ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie odlać wodę, gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i wystudzić.
W misce letnie ziemniaki ugnieść drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, jedną część odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków. Następnie można dodać jajko (lub pominąć), trochę doprawić solą, wymieszać ziemniaki z mąką i szybko wyrobić na jednolitą masę.
Z ciasta formować kluski, wrzucić do osolonej gotującej się wody i gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia klusek w garnku.
Obiad gotowy :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.