YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

26 grudnia 2021

Pyszny zestaw obiadowy, wszystko świetnie się komponuje na talerzu i daje niesamowity smak :-)

 

ROLADY:

ok. 1 kg filetu z indyka (na 8 rolad, na drugi dzień też mogą być)

ok. 200-250 g mrożonych liści szpinaku

6-8 pomidorów suszonych

60 g sera pleśniowego trójkąt

garść tartego żółtego sera

4-6 ząbków czosnku

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

kilka łyżek musztardy

olej, masło klarowane do smażenia lub oliwa z pomidorów

Filet pokroić na plastry, które należy mocno cienko rozbić. Każdy oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić szpinak i smażyć aż się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, kawałki sera pleśniowego, sól, kawałki pomidorów, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Na koniec dodać tarty ser, wymieszać. Następnie lekko wystudzić. Farsz szpinakowy nakładać na mięso, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać bawełnianą nitką. Na osobnej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie podlać trochę wodą, przykryć patelnię pokrywą i dusić 20-25 minut do miękkości. Rolady przełożyć na talerz. Sos przełożyć do garnuszka i zblendować, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.

 

ZIEMNIAKI:

ok. 1 kg ziemniaków

ok. 100-120 ml oleju rzepakowego

5 ząbków czosnku

sól, pieprz, rozmaryn suszony i przyprawa do ziemniaków

W miseczce wymieszać olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Poukładać na blasze wysmarowanej olejem i lekko posolić. Następnie marynatę rozsmarować pędzelkiem na rozłożonych ziemniakach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20-30 minut do zrumienienia (w zależności od piekarnika).

 

SURÓWKA:

kapusta kiszona

marchewka

zielona cebulka dymka

olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

sól i pieprz do smaku

Kapustę i cebulkę zieloną drobno pokroić, marchew zetrzeć na grubej tarce. Całość wymieszać, dodać olej, przyprawy i surówka gotowa.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Rolady z indyka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi, ziemniaczki z piekarnika i surówka z kapusty kiszonej

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl