© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Rolady z indyka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi, ziemniaczki z piekarnika i surówka z kapusty kiszonej

Pyszny zestaw obiadowy, wszystko świetnie się komponuje na talerzu i daje niesamowity smak :-)

 

ROLADY:

ok. 1 kg filetu z indyka (na 8 rolad, na drugi dzień też mogą być)

ok. 200-250 g mrożonych liści szpinaku

6-8 pomidorów suszonych

60 g sera pleśniowego trójkąt

garść tartego żółtego sera

4-6 ząbków czosnku

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

kilka łyżek musztardy

olej, masło klarowane do smażenia lub oliwa z pomidorów

Filet pokroić na plastry, które należy mocno cienko rozbić. Każdy oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić szpinak i smażyć aż się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, kawałki sera pleśniowego, sól, kawałki pomidorów, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Na koniec dodać tarty ser, wymieszać. Następnie lekko wystudzić. Farsz szpinakowy nakładać na mięso, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać bawełnianą nitką. Na osobnej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie podlać trochę wodą, przykryć patelnię pokrywą i dusić 20-25 minut do miękkości. Rolady przełożyć na talerz. Sos przełożyć do garnuszka i zblendować, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.

 

ZIEMNIAKI:

ok. 1 kg ziemniaków

ok. 100-120 ml oleju rzepakowego

5 ząbków czosnku

sól, pieprz, rozmaryn suszony i przyprawa do ziemniaków

W miseczce wymieszać olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Poukładać na blasze wysmarowanej olejem i lekko posolić. Następnie marynatę rozsmarować pędzelkiem na rozłożonych ziemniakach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20-30 minut do zrumienienia (w zależności od piekarnika).

 

SURÓWKA:

kapusta kiszona

marchewka

zielona cebulka dymka

olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

sól i pieprz do smaku

Kapustę i cebulkę zieloną drobno pokroić, marchew zetrzeć na grubej tarce. Całość wymieszać, dodać olej, przyprawy i surówka gotowa.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
26 grudnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...