© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Rolady z kurczaka z awokado, szalotką, mozarellą i grzybami 

Tym razem propozycja nieziemsko pysznych rolad z kurczaka z guacamole, szalotką, mozarellą i grzybami. Wyszły naprawdę mega... świadczą o tym chociażby słowa mojej córki... O matko jakie to dobre :-) a jest wybredna, no więc... są po prostu świetne. Przekonajcie się o tym sami i wypróbujcie przepis. 

 

SKŁADNIKI:

2 większe filety z kurczaka

1 dojrzałe awokado

1 kulka mozarelli

100 g grzybów (u mnie 1 dorodny podgrzybek)

1 szalotka

sok z cytryny lub limonki

sól i pieprz do smaku

 

Sos:

100 ml wody

1 łyżkę mąki ziemniaczanej

50 ml śmietany kremówki

 

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać niewielką ilością wody i zagotować przez ok. 15 minut. Przelać przez sitko, ale nie wylewać wywaru, przyda się do sosu. Następnie każdy filet przekroić wzdłuż na dwa cieńsze i rozbić. Każdy doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Mozarellę potrzeć na grubej tarce. Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i ugotowane grzyby. Chwilę smażyć i lekko wystudzić. Następnie w misce wymieszać awokado, mozarellę i zawartość patelni. Ewentualnie jeszcze doprawić.

Farsz nakładać na mięso i zwijać w rolady. Następnie na tej samej patelni ponownie roztopić trochę masła i smażyć rolady z obu stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do rondla, na patelnię wlać wywar z grzybów i całą zawartość wlać do rondla. Przykryć pokrywą i dusić ok. pół godziny. Gdy już mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz i zrobić sos.

Do szklanki wlać 100 ml wody, wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać ok. 50 ml śmietany kremówki. Dokładnie wymieszać i wlać do sosu do rondla. Mieszać aż sos zgęstnieje i zagotować ok. minuty. Następnie zblendować na gładko. Gotowe 😊

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
04 października 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...