GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

23 marca 2021

Mam dla Was pomysł na kolację i nie tylko... rewelacyjne rollsy drożdżowe. To się samo robi, a jakie pyszne...  Ciasto drożdżowe z przepisu na pizzę, do tego pesto ze słoika, do tego słoik pomidorów suszonych, trochę żółtego tartego sera i kolacja gotowa. Skorzystajcie z przepisu, bo naprawdę warto :-)

 

SKŁADNIKI (ciasto):

500 g mąki pszennej

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

300 ml ciepłej wody

60 ml oliwy

Dodatkowo:

mały słoik pesto (180 g)

słoik pomidorów suszonych (ok. 300 g)

ok. 100 g tartego żółtego sera

 

PRZYGOTOWANIE:

W wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na cienki prostokąt grubości ok. pół cm. Rozsmarować pesto. Na to ułożyć pokrojone drobno pomidory i posypać tartym serem. Całość zwinąć w roladę, docisnąć i pokroić na ok. 1,5-2cm kawałki. Przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 10-15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół ok. 20-25 minut do zrumienienia.

To jest nieziemsko pyszne :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Rollsy z pesto, pomidorami suszonymi i serem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie