czyli radosna twórczość w kuchni...
Mam dla Was pomysł na kolację i nie tylko... rewelacyjne rollsy drożdżowe. To się samo robi, a jakie pyszne... Ciasto drożdżowe z przepisu na pizzę, do tego pesto ze słoika, do tego słoik pomidorów suszonych, trochę żółtego tartego sera i kolacja gotowa. Skorzystajcie z przepisu, bo naprawdę warto :-)
SKŁADNIKI (ciasto):
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
60 ml oliwy
Dodatkowo:
mały słoik pesto (180 g)
słoik pomidorów suszonych (ok. 300 g)
ok. 100 g tartego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
W wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Następnie ciasto rozwałkować na cienki prostokąt grubości ok. pół cm. Rozsmarować pesto. Na to ułożyć pokrojone drobno pomidory i posypać tartym serem. Całość zwinąć w roladę, docisnąć i pokroić na ok. 1,5-2cm kawałki. Przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 10-15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół ok. 20-25 minut do zrumienienia.
To jest nieziemsko pyszne :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.