GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 lutego 2019

Dzisiaj tłusty czwartek! U większości dzisiaj pączki i tradycyjne faworki, a ja proponuję faworki w innym wydaniu, czyli róże karnawałowe J Pierwszy raz je robiłam i chyba się udały, szczególnie z tymi wisienkami z likieru J zachęcam do spróbowania J

 

SKŁADNIKI (ok. 15 szt.):

 

300 g mąki pszennej

2 całe jajka

2 żółtka

20 g miękkiego masła

2 łyżki kwaśniej śmietany 18%

1 łyżka spirytusu (ew. zamiennie rum lub ocet)

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

3-4 kostki smalcu (zależy od wielkości garnka)

wiśnie lub konfitura

cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:                 

 

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche składniki, czyli cukier waniliowy i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, żółtka, masło, śmietanę i  spirytus  i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto energicznie rzucamy kilkakrotnie w misce, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy po 3 różnej wielkości kółka. Kółka nacinamy i układamy na siebie, następnie dociskamy środek palcem. Gotowe wkładamy do garnka z gorącym smalcem mniejszym kółkiem do dołu. Smażymy kilka minut po obu stronach do zrumienienia i przekładamy na ręcznik papierowy. Ostygnięte różyczki posypujemy cukrem pudrem i zdobimy wisienką lub konfiturą. Gotowe!

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie