czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj tłusty czwartek! U większości dzisiaj pączki i tradycyjne faworki, a ja proponuję faworki w innym wydaniu, czyli róże karnawałowe J Pierwszy raz je robiłam i chyba się udały, szczególnie z tymi wisienkami z likieru J zachęcam do spróbowania J
SKŁADNIKI (ok. 15 szt.):
2 całe jajka
2 żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
1 łyżka spirytusu (ew. zamiennie rum lub ocet)
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
3-4 kostki smalcu (zależy od wielkości garnka)
wiśnie lub konfitura
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche składniki, czyli cukier waniliowy i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, żółtka, masło, śmietanę i spirytus i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto energicznie rzucamy kilkakrotnie w misce, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy po 3 różnej wielkości kółka. Kółka nacinamy i układamy na siebie, następnie dociskamy środek palcem. Gotowe wkładamy do garnka z gorącym smalcem mniejszym kółkiem do dołu. Smażymy kilka minut po obu stronach do zrumienienia i przekładamy na ręcznik papierowy. Ostygnięte różyczki posypujemy cukrem pudrem i zdobimy wisienką lub konfiturą. Gotowe!
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.