YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

22 maja 2019

Dobry wieczór Kochani :-) kolejna odsłona weekendowych wypieków, tym razem chrupiące rureczki z budyniem z ciasta półfrancuskiego :-) robiłam również z kremem mascarpone ze śmietaną, ale zanim się zorientowałam, to ledwo do zdjęcia uratowałam te z budyniem, obie wersje pyszne :-) do pieczenia rurek będziecie potrzebować metalowe foremki (rurki), z poniższego przepisu wyszły mi 24 rurki.

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki 

250 g zimnego pokrojonego masła 

250 ml zimnej śmietany 18%

szczypta soli 

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, dodać kawałki masła i posiekać nożem, dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto i włożyć do lodówki na min 1h. Następnie podzielić na pół i każdą część rozwałkować cienko na prostokąt delikatnie podsypując mąką, pokroić na długie paski szerokości ok. 3 cm. Metalowe rurki posmarować masłem, nawinąć na nie paski ciasta, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku góra-dół 220 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć z foremek, odłożyć do wystygnięcia i nadziewać ulubionym kremem lub budyniem. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Rurki półfrancuskie z kremem

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl