GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

22 maja 2019

Dobry wieczór Kochani :-) kolejna odsłona weekendowych wypieków, tym razem chrupiące rureczki z budyniem z ciasta półfrancuskiego :-) robiłam również z kremem mascarpone ze śmietaną, ale zanim się zorientowałam, to ledwo do zdjęcia uratowałam te z budyniem, obie wersje pyszne :-) do pieczenia rurek będziecie potrzebować metalowe foremki (rurki), z poniższego przepisu wyszły mi 24 rurki.

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki 

250 g zimnego pokrojonego masła 

250 ml zimnej śmietany 18%

szczypta soli 

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, dodać kawałki masła i posiekać nożem, dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto i włożyć do lodówki na min 1h. Następnie podzielić na pół i każdą część rozwałkować cienko na prostokąt delikatnie podsypując mąką, pokroić na długie paski szerokości ok. 3 cm. Metalowe rurki posmarować masłem, nawinąć na nie paski ciasta, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku góra-dół 220 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć z foremek, odłożyć do wystygnięcia i nadziewać ulubionym kremem lub budyniem. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Rurki półfrancuskie z kremem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie