GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 maja 2019

Witam wszystkich :-) wrzucam pomysł na rurki, które już były u mnie wcześniej z ciasta półfrancuskiego, tylko tym razem w wersji ze szpinakiem, super sprawa. Chyba zrobię na najbliższej imprezie :-)

 

SKŁADNIKI (na 10 sztuk):

250 g mąki

125 ml zimniej śmietany

125 g zimnego masła

szczypta soli

Farsz:

450 g szpinaku

4 ząbki czosnku

60 g sera pleśniowego

sól i pieprz do smaku

Szpinak usmażyć na patelni, dodać pozostałe składniki aż do odparowania sosu.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, dodać kawałki masła i posiekać nożem, dodać śmietanę, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto i włożyć do lodówki na min 1h. Następnie rozwałkować cienko na prostokąt delikatnie podsypując mąką, pokroić na długie paski szerokości ok. 3 cm. Metalowe rurki posmarować masłem, nawinąć na nie paski ciasta, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku góra-dół 220 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć z foremek, odłożyć do wystygnięcia i nadziewać wystudzonym szpinakiem. Następnie rurki podgrzać chwilę w piekarniku i podawać na ciepło.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Rurki z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie