czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam wszystkich :-) wrzucam pomysł na rurki, które już były u mnie wcześniej z ciasta półfrancuskiego, tylko tym razem w wersji ze szpinakiem, super sprawa. Chyba zrobię na najbliższej imprezie :-)
SKŁADNIKI (na 10 sztuk):
250 g mąki
125 ml zimniej śmietany
125 g zimnego masła
szczypta soli
Farsz:
450 g szpinaku
4 ząbki czosnku
60 g sera pleśniowego
sól i pieprz do smaku
Szpinak usmażyć na patelni, dodać pozostałe składniki aż do odparowania sosu.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać, dodać kawałki masła i posiekać nożem, dodać śmietanę, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto i włożyć do lodówki na min 1h. Następnie rozwałkować cienko na prostokąt delikatnie podsypując mąką, pokroić na długie paski szerokości ok. 3 cm. Metalowe rurki posmarować masłem, nawinąć na nie paski ciasta, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku góra-dół 220 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć z foremek, odłożyć do wystygnięcia i nadziewać wystudzonym szpinakiem. Następnie rurki podgrzać chwilę w piekarniku i podawać na ciepło.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.