YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

24 kwietnia 2019

Na organizowanych przeze mnie przyjęciach rodzinnych bardzo często przygotowuję rybkę opiekaną w zalewie octowej lub octowo-pomidorowej. Jest szybka w wykonaniu i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. Spróbujcie i sami się przekonajcie.

 

SKŁADNIKI:

1 kg ryby np. mintaj lub morszczuk

1 jajko do panierowania

bułka tarta do panierowania

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

1-2 cebule

100 ml przecieru pomidorowego

Zalewa:

1000 ml wody 

150 ml octu

3 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

kilka listków laurowych i ziela angielskiego 

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, pokroić na większe kawałki, panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na patelni. Następnie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie,  liście laurowe i chwilę gotować.  Usmażone ryby przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać ryby i odłożyć na noc do lodówki. 

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Ryba opiekana w zalewie octowo-pomidorowej

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl