czyli radosna twórczość w kuchni...
Na organizowanych przeze mnie przyjęciach rodzinnych bardzo często przygotowuję rybkę opiekaną w zalewie octowej lub octowo-pomidorowej. Jest szybka w wykonaniu i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. Spróbujcie i sami się przekonajcie.
SKŁADNIKI:
1 kg ryby np. mintaj lub morszczuk
1 jajko do panierowania
bułka tarta do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1-2 cebule
100 ml przecieru pomidorowego
Zalewa:
1000 ml wody
150 ml octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
kilka listków laurowych i ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Rybę umyć, pokroić na większe kawałki, panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na patelni. Następnie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę gotować. Usmażone ryby przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać ryby i odłożyć na noc do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.