© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Ryba opiekana w zalewie octowo-pomidorowej

Przepis na zupę krem z pieczarek

Na organizowanych przeze mnie przyjęciach rodzinnych bardzo często przygotowuję rybkę opiekaną w zalewie octowej lub octowo-pomidorowej. Jest szybka w wykonaniu i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. Spróbujcie i sami się przekonajcie.

 

SKŁADNIKI:

1 kg ryby np. mintaj lub morszczuk

1 jajko do panierowania

bułka tarta do panierowania

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

1-2 cebule

100 ml przecieru pomidorowego

Zalewa:

1000 ml wody 

150 ml octu

3 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

kilka listków laurowych i ziela angielskiego 

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, pokroić na większe kawałki, panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na patelni. Następnie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie,  liście laurowe i chwilę gotować.  Usmażone ryby przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać ryby i odłożyć na noc do lodówki. 

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

24 kwietnia 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...