YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

29 grudnia 2020

Przepis na wyśmienitą rybę po grecku, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na imprezowym stole, jak i danie świąteczne. Moja wersja jest bez selera, bo go nie lubimy, ale kawałek można również dodać, jak ktoś lubi.

 

SKŁADNIKI:

400 g filetu z mintaja lub morszczuka

1 jajko

bułka tarta lub mąką do panierowania

2 średnie marchewki

2 średnie pietruszki korzeń

ok. 10 cm białej części pora

1 cebula

ok. 300 ml wody lub bulionu warzywnego

150 ml przecieru pomidorowego

1 łyżka musztardy sarepskiej

3 łyżki octu

sól i pieprz do smaku

masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, panierować i smażyć na złoty kolor.

Por cieniutko pokroić, cebulę pokroić w piórka. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.

Na patelni na maśle zeszklić por i cebulę. Następnie dodać starte warzywa, podlać wodą lub bulionem, przykryć pokrywą i dusić do miękkości ok. 20 minut.

Po tym czasie, dodać przecier pomidorowy, musztardę, ocet, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażyć i gotowe.

Na spód naczynia wyłożyć warzywa, na to ryby i kolejna warstwa warzyw.

Po wystygnięciu włożyć do lodówki, żeby smaki się połączyły.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Ryba po grecku

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl