© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Ryba po grecku

Róże karnawałowe

Przepis na wyśmienitą rybę po grecku, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na imprezowym stole, jak i danie świąteczne. Moja wersja jest bez selera, bo go nie lubimy, ale kawałek można również dodać, jak ktoś lubi.

 

SKŁADNIKI:

400 g filetu z mintaja lub morszczuka

1 jajko

bułka tarta lub mąką do panierowania

2 średnie marchewki

2 średnie pietruszki korzeń

ok. 10 cm białej części pora

1 cebula

ok. 300 ml wody lub bulionu warzywnego

150 ml przecieru pomidorowego

1 łyżka musztardy sarepskiej

3 łyżki octu

sól i pieprz do smaku

masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, panierować i smażyć na złoty kolor.

Por cieniutko pokroić, cebulę pokroić w piórka. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.

Na patelni na maśle zeszklić por i cebulę. Następnie dodać starte warzywa, podlać wodą lub bulionem, przykryć pokrywą i dusić do miękkości ok. 20 minut.

Po tym czasie, dodać przecier pomidorowy, musztardę, ocet, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażyć i gotowe.

Na spód naczynia wyłożyć warzywa, na to ryby i kolejna warstwa warzyw.

Po wystygnięciu włożyć do lodówki, żeby smaki się połączyły.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
29 grudnia 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...