czyli radosna twórczość w kuchni...
Przepis na wyśmienitą rybę po grecku, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na imprezowym stole, jak i danie świąteczne. Moja wersja jest bez selera, bo go nie lubimy, ale kawałek można również dodać, jak ktoś lubi.
SKŁADNIKI:
400 g filetu z mintaja lub morszczuka
1 jajko
bułka tarta lub mąką do panierowania
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki korzeń
ok. 10 cm białej części pora
1 cebula
ok. 300 ml wody lub bulionu warzywnego
150 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 łyżki octu
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, panierować i smażyć na złoty kolor.
Por cieniutko pokroić, cebulę pokroić w piórka. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.
Na patelni na maśle zeszklić por i cebulę. Następnie dodać starte warzywa, podlać wodą lub bulionem, przykryć pokrywą i dusić do miękkości ok. 20 minut.
Po tym czasie, dodać przecier pomidorowy, musztardę, ocet, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażyć i gotowe.
Na spód naczynia wyłożyć warzywa, na to ryby i kolejna warstwa warzyw.
Po wystygnięciu włożyć do lodówki, żeby smaki się połączyły.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.