GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

17 lipca 2021

Wspomnienie niedawnego urlopu nad Bałtykiem :-) rybka w cieście z frytkami i mizerią. U mnie polędwiczki z mintaja, ale może być dowolna inna ulubiona ryba. Prosto, bez stania w kuchni. Frytki się piekły w piekarniku, a ja w międzyczasie przygotowałam resztę obiadu. Możecie też zrobić swojskie frytki - przepis znajdziecie TUTAJ.

 

SKŁADNIKI:

4 kawałki ryby

1 jajko

3/4 szklanki mąki

ok. 1/3 szklanki mleka

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.

Na talerzu rozbełtać jajko, wsypać mąkę, mieszać widelcem i powoli wlewać mleko. Ciasto ma być gęste, więc z tym mlekiem ostrożnie. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Mocno rozgrzać patelnię z olejem. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć kilka minut z obu stron.

Rybka świetnie pasuje z frytkami i mizerią lub innymi dowolnymi surówkami.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Przepis na zupę krem z pieczarek

Ryba w cieście naleśnikowym

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie