czyli radosna twórczość w kuchni...
Wspomnienie niedawnego urlopu nad Bałtykiem :-) rybka w cieście z frytkami i mizerią. U mnie polędwiczki z mintaja, ale może być dowolna inna ulubiona ryba. Prosto, bez stania w kuchni. Frytki się piekły w piekarniku, a ja w międzyczasie przygotowałam resztę obiadu. Możecie też zrobić swojskie frytki - przepis znajdziecie TUTAJ.
SKŁADNIKI:
4 kawałki ryby
1 jajko
3/4 szklanki mąki
ok. 1/3 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Rybę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Na talerzu rozbełtać jajko, wsypać mąkę, mieszać widelcem i powoli wlewać mleko. Ciasto ma być gęste, więc z tym mlekiem ostrożnie. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Mocno rozgrzać patelnię z olejem. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć kilka minut z obu stron.
Rybka świetnie pasuje z frytkami i mizerią lub innymi dowolnymi surówkami.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.