czyli radosna twórczość w kuchni...
Nie mogłam się zdecydować, więc zrobiłam dwa rodzaje ryby, jedna w zalewie octowej, a druga w zalewie octowo-pomidorowej. Obie wersje są pyszne, a moja rodzinka ma urozmaicenie :-) Poniżej przepis na zalewę octową, a TUTAJ znajdziecie przepis na zalewę octowo-pomidorową.
SKŁADNIKI:
1 kg ryby np. mintaj lub morszczuk
1 jajko do panierowania
bułka tarta do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1-2 cebule
Zalewa:
1000 ml wody
150 ml octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
kilka listków laurowych i ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Rybę umyć, pokroić na większe kawałki, posolić, panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na patelni. Następnie zrobić zalewę.
Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę gotować. Usmażone ryby przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać ryby i odłożyć na noc do lodówki.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.