GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

27 października 2020

Nie mogłam się zdecydować, więc zrobiłam dwa rodzaje ryby, jedna w zalewie octowej, a druga w zalewie octowo-pomidorowej. Obie wersje są pyszne, a moja rodzinka ma urozmaicenie :-) Poniżej przepis na zalewę octową, a TUTAJ znajdziecie przepis na zalewę octowo-pomidorową. 

 

SKŁADNIKI:

1 kg ryby np. mintaj lub morszczuk

1 jajko do panierowania

bułka tarta do panierowania

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

1-2 cebule

 

Zalewa:

1000 ml wody 

150 ml octu

3 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

kilka listków laurowych i ziela angielskiego 

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, pokroić na większe kawałki, posolić, panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na patelni. Następnie zrobić zalewę.

Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie,  liście laurowe i chwilę gotować.  Usmażone ryby przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać ryby i odłożyć na noc do lodówki. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Ryba w zalewie octowej

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie