czyli radosna twórczość w kuchni...
Dobry wieczór :-)
Dzisiaj proponuję na kolację rybę zapiekaną z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym. Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także uraczyć nią gości na imprezie :-)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
4 kawałki ryby (np. morszczuk, mintaj, dorsz, łosoś)
sok z połowy cytryny
200 ml śmietany 30 %
100 g tartego sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki cukru
olej lub oliwa do smażenia
1 mała cukinia
250 g brokułu
pół pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE:
Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy chwilę w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Cukinię kroimy na plasterki, solimy i smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną, przeciśniętym czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Dno naczyń ceramicznych smarujemy olejem, układamy kawałki ryby, na to kładziemy ugotowane kawałki brokułu i usmażone plastry cukinii, zalewamy sosem śmietanowym, na górę sypiemy tarty ser. Następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dajemy zapiekankom chwilę odpocząć (ok. 5 minut). Na koniec posypujemy siekanym koperkiem. Gotowe !!!
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.