© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Róże karnawałowe

Dobry wieczór :-)

Dzisiaj proponuję na kolację rybę zapiekaną z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym. Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także uraczyć nią gości na imprezie :-)

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

4 kawałki ryby (np. morszczuk, mintaj, dorsz, łosoś)

sok z połowy cytryny

200 ml śmietany 30 %

100 g tartego sera żółtego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól i pieprz do smaku

pół łyżeczki cukru

olej lub oliwa do smażenia

1 mała cukinia

250 g brokułu

pół pęczka koperku

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy chwilę w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Cukinię kroimy na plasterki, solimy i smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. 

Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną, przeciśniętym czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem.

Dno naczyń ceramicznych smarujemy olejem, układamy kawałki ryby, na to kładziemy ugotowane kawałki brokułu i usmażone plastry cukinii, zalewamy sosem śmietanowym, na górę sypiemy tarty ser. Następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dajemy zapiekankom chwilę odpocząć (ok. 5 minut). Na koniec posypujemy siekanym koperkiem. Gotowe !!!

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

 

06 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...