czyli radosna twórczość w kuchni...
Udka z kurczaka pieczone na ryżu w piekarniku. Nie pierwszy raz je robiłam, ale tym razem postanowiłam podzielić się moim przepisem, bo ten obiad robi się sam, nie wymaga doglądania. Wkładasz do piekarnika i tyle, czyli obiad idealny na brak czasu. Polecam, bo jest pyszny!
SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka
przyprawy do udek: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, sok z cytryny, 4 ząbki czosnku
250 g ryżu Arborio
800 ml doprawionego rosołu lub bulionu z kostki
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Udka zamarynować w przyprawach i odstawić na pół godziny. Po tym czasie masło roztopić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę suchy ryż cały czas mieszając. Formę wysmarować olejem. Wyłożyć ryż, zalać go rosołem lub bulionem. Na to ułożyć udka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 70 minut do wyparowania wody. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i można podawać. Ryż jest tak pyszny, że w zasadzie sam bez mięsa też wystarczy.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.