czyli radosna twórczość w kuchni...
Moja propozycja na kolację... sajgonki z ryżem, krewetkami, awokado, papryką i mixem sałat. Spring rollsy to idealna propozycja na coś szybkiego do zjedzenia. Trochę zabawy z moczeniem papieru i zawijaniem, ale w efekcie macie super jedzonko, które Wam polecam, a dodatki to już totalna dowolność, zatem kto nie jadł, niech spróbuje. U mnie wersja poniżej:
SKŁADNIKI:
20 małych płatów papieru ryżowego lub 10 dużych
20 oczyszczonych i obranych krewetek
1 czerwona papryka
1/3 szklanki ryżu do sushi (może być inny, ale ten się dobrze klei)
niepełna szklanka wody (ok. 3/4)
pół małego awokado
do krewetek: sól, pieprz, sok z cytryny, 1-2 ząbki czosnku, odrobina masła lub oliwy, odrobina białego wina
trochę sałaty lub rukoli
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki wrzucić na patelnię na gorący tłuszcz, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć i podlać winem, jeszcze minuta na patelni i gotowe. Krewetki wyjąć na talerz, sos zostawić.
Ryż ugotować do miękkości (ok. 20 minut), można dodać troszkę octu ryżowego, a po ugotowaniu wlać do ryżu również sos z patelni z krewetek. Całość wymieszać i wystudzić.
Paprykę i awokado pokroić na cienkie paski.
Każdy płat papieru ryżowego moczyć osobno w zimnej wodzie wylanej np. na talerz, trwa to chwilę. Następnie nałożyć nie niego trochę ryżu, rukoli, papryki, awokado i dwie krewetki. Zwinąć w roladę. Ja miałam małe płaty, więc dawałam po dwa płaty. Najpierw owinęłam farsz w jeden, potem w drugi.
Gotowe sajgonki podawać z sosami, u mnie sojowy.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.