czyli radosna twórczość w kuchni...
Pomysł na postną świąteczną sałatkę śledziową w kształcie jajka to świetna propozycja na wielkanocny stół. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, z kilku składników, zrobisz ją w kilkanaście minut. Przygotuj taką sałatkę na Święta, a goście będą zachwyceni :-)
SKŁADNIKI:
3 płaty śledziowe w oleju
5 małych jajek
130 g groszku konserwowego
3 ogórki konserwowe
1 większe jabłko
1 pęczek szczypiorku
ok. 12 cm białej części pora
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Wszystko dokładnie wymieszać w misce.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić żółtka od białek, biała zetrzeć na grubej tarce, a żółtka rozgnieść widelcem.
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i jabłko drobno pokroić.
Por pokroić na cienkie półplasterki i sparzyć na sitku wrzątkiem, żeby pozbyć się gorzkiego smaku.
Śledzie i ogórki drobno pokroić.
Do miski przełożyć pokrojone śledzie, ogórki, jabłko, por, dodać groszek konserwowy oraz sos i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć na półmisek, uformować i wyłożyć tarte białko na boki, na środek dać ugniecione żółtka o boki sałatki udekorować siekanym szczypiorkiem.
Sałatka jest pyszna i można ją przygotować dzień wcześniej.
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.