GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

06 listopada 2020

Jeśli brakuje pomysłów na sałatkę (oj znam to :-)) proponuję śledziową sałatkę z burakami, najlepiej smakuje zrobiona dzień wcześniej.

 

SKŁADNIKI:

250 g matiasów w oleju lub śledzi wiejskich

3 średnie buraki

pół pęczka koperku  (posiekać drobno)

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki jogurtu gęstego

1 łyżeczka chrzanu

sól i pieprz do smaku

2-3 jajka ugotowane na twardo

sos z połowy cytryny lub ocet jabłkowy, lub winny

 

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie w oleju wyjąć z zalewy, pokroić na średnie kawałki i skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, lub winnym. Zostawić na godzinę. Śledzie wiejskie są gotowe od razu i wystarczy je tylko pokroić. Buraki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każdy owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około godzinę. Następnie buraki wystudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W misce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, koperek, doprawić solą i pieprzem. Następnie sos połączyć z tartymi burakami. W naczyniu docelowym wykładać warstwowo buraki i śledzie. Górę sałatki posypać krojonymi drobno jajkami. Udekorować koperkiem i gotowe.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie