czyli radosna twórczość w kuchni...
Idealna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Sprawdzi się również na każdej imprezie. Sałatka warstwowa z kapustą pekińską i jajkami barwionymi na różowo. Bardzo prosta w przygotowaniu. Przepyszna w smaku, może być przygotowana dzień wcześniej, dlatego zachęcam do spróbowania :-)
SKŁADNIKI:
8 małych jajek
1 mała kapusta pekińska
150 g kukurydzy z puszki
ok. 150 g tartego żółtego sera
250 g szynki konserwowej
170 g pieczarek marynowanych
pół małego pęczka szczypiorku
kilka rzodkiewek
Sos chrzanowy:
200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1-2 łyżki chrzanu
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
zakwas buraczany do barwienia jajek
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przełożyć do szklanego naczynia lub słoika. Zalać zakwasem buraczanym tak, żeby przykrył jajka. Zostawić w lodówce na 8-9 godzin.
Przygotować sos chrzanowy, czyli wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Kapustę pekińską drobno pokroić. Pieczarki pokroić w ćwiartki, a szynkę na małe kawałeczki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
6-7 jajek pokroić na grubsze plastry (w zależności od wielkości miski), 1 jajko na pół (do ozdoby), a pozostałe resztki jajek drobno pokroić.
W misce warstwami układać OD DOŁU:
- połowę kapusty pekińskiej
- kukurydza
- szynka konserwowa
- tarty ser
- połowę sosu chrzanowego
- ułożyć plastry jajek dookoła brzegów miski
- druga połowa kapusty pekińskiej
- pieczarki konserwowe
- kawałki jajek
- reszta sosu chrzanowego
- ozdobić górę sałatki, czyli ser rozsypać wokół brzegów miski, na środku ułożyć plasterki rzodkiewki, do środka dodać posiekany szczypiorek i ułożyć dwie połówki jajek
Sałatka gotowa, jest bardzo smaczna, polecam :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.