YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

02 kwietnia 2023

Idealna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Sprawdzi się również na każdej imprezie. Sałatka warstwowa z kapustą pekińską i jajkami barwionymi na różowo.  Bardzo prosta w przygotowaniu. Przepyszna w smaku, może być przygotowana dzień wcześniej, dlatego zachęcam do spróbowania :-)

SKŁADNIKI:

8 małych jajek

1 mała kapusta pekińska

150 g kukurydzy z puszki

ok. 150 g tartego żółtego sera

250 g szynki konserwowej

170 g pieczarek marynowanych

pół małego pęczka szczypiorku

kilka rzodkiewek

Sos chrzanowy:

200 g jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

1-2 łyżki chrzanu

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

zakwas buraczany do barwienia jajek

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przełożyć do szklanego naczynia lub słoika. Zalać zakwasem buraczanym tak, żeby przykrył jajka. Zostawić w lodówce na 8-9 godzin. 

Przygotować sos chrzanowy, czyli wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.

Kapustę pekińską drobno pokroić. Pieczarki pokroić w ćwiartki, a szynkę na małe kawałeczki.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

6-7 jajek pokroić na grubsze plastry (w zależności od wielkości miski), 1 jajko na pół (do ozdoby), a pozostałe resztki  jajek drobno pokroić.

W misce warstwami układać OD DOŁU:

- połowę kapusty pekińskiej

- kukurydza

- szynka konserwowa

- tarty ser

- połowę sosu chrzanowego

- ułożyć plastry jajek dookoła brzegów miski

- druga połowa kapusty pekińskiej

- pieczarki konserwowe

- kawałki jajek

- reszta sosu chrzanowego

- ozdobić górę sałatki, czyli ser rozsypać wokół brzegów miski, na środku ułożyć plasterki rzodkiewki, do środka dodać posiekany szczypiorek i ułożyć dwie połówki jajek

Sałatka gotowa, jest bardzo smaczna, polecam :-)

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Sałatka warstwowa z kapustą pekińską

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl