© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Sałatka warstwowa z ryżem

Sylwester już depcze nam po piętach, więc kolejna propozycja na imprezowy stół. Sałatki warstwowe to zawsze świetny pomysł, bo fajnie się prezentują i są proste do zrobienia. Ja przygotowałam takie monoporcje na liściach sałaty, wyglądają efektownie, ale równie dobrze można sałatkę zrobić w jednej misce... będzie szybciej :-)

 

SKŁADNIKI:

1 filet z kurczaka

100 g ryżu (1 torebka)

kilka różyczek brokułu ok. 200 g

ok. 100 g żółtego sera (najlepiej wyrazistego w smaku)

2-3 jajka

koperek do dekoracji

Sos:

3 łyżki gęstego jogurtu

3 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy np. sarepska

sól i pieprz do smaku

Marynata do kurczaka:

50 ml oliwy

odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny

sól i pieprz

papryka słodka

czosnek granulowany

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet wymieszać z marynatą i na chwilę odstawić. Następnie usmażyć na patelni do miękkości. Potem pokroić go na małe kawałki.

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł ugotować al'dente i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Białka oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na drobnej tarce.

W misce ułożyć od dołu:

- ryż

- kurczak

- sos

- brokuły

- białka jajek

- ser żółty

 - sos

- żółtka

Górę przyozdobić koperkiem.

Polecam, bo sałatka jest przepyszna :-)

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
29 grudnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...