czyli radosna twórczość w kuchni...
Sylwester już depcze nam po piętach, więc kolejna propozycja na imprezowy stół. Sałatki warstwowe to zawsze świetny pomysł, bo fajnie się prezentują i są proste do zrobienia. Ja przygotowałam takie monoporcje na liściach sałaty, wyglądają efektownie, ale równie dobrze można sałatkę zrobić w jednej misce... będzie szybciej :-)
SKŁADNIKI:
1 filet z kurczaka
100 g ryżu (1 torebka)
kilka różyczek brokułu ok. 200 g
ok. 100 g żółtego sera (najlepiej wyrazistego w smaku)
2-3 jajka
koperek do dekoracji
Sos:
3 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy np. sarepska
sól i pieprz do smaku
Marynata do kurczaka:
50 ml oliwy
odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny
sól i pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE:
Filet wymieszać z marynatą i na chwilę odstawić. Następnie usmażyć na patelni do miękkości. Potem pokroić go na małe kawałki.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł ugotować al'dente i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Białka oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na drobnej tarce.
W misce ułożyć od dołu:
- ryż
- kurczak
- sos
- brokuły
- białka jajek
- ser żółty
- sos
- żółtka
Górę przyozdobić koperkiem.
Polecam, bo sałatka jest przepyszna :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.