czyli radosna twórczość w kuchni...
Sałatka zrobiona na szybko z tego co było w lodówce przy okazji imprezy grillowej. Cukinia idealnie pasuje do pozostałych składników. Smakuje rewelacyjnie, więc dzielę się przepisem.
SKŁADNIKI:
1 cukinia
1 sałata rzymska
100 g sera sałatkowego lub fety
1 czerwona cebula
garść prażonych ziaren słonecznika
ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
kilka listków bazylii do ozdoby
Sos:
ok. 70 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny do smaku
1 przeciśnięty ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok. 1,5 cm. W misce wymieszać oliwę z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać cukinię, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie cukinię przyrumienić na grillu lub patelni grillowej. Po usmażeniu pokroić na kawałki. W misce wyłożyć pokrojoną sałatę rzymską, na nią nałożyć cukinię, cienkie plasterki cebuli, kawałki sera sałatkowego, garść prażonych ziaren słonecznika. Górę polać sosem, przyozdobić bazylią i można jeść.
Sałatka jest przepyszna :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.