GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

05 marca 2019

Wprawdzie dzisiaj ostatki i śledzik, ale ryby będę jeść jutro :-) 

Dzisiaj zaś proponuję sałatkę z grillowanym kurczakiem w sosie balsamicznym i winegret, sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi, awokado, ogórkiem zielonym, czerwoną cebulką, czerwoną papryką i serem pleśniowym. Można ją podawać np. z tostami z pumpernikla. Pycha!!!

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

1 filet z kurczaka

marynata do mięsa: oliwa z oliwek + 1 ząbek czosnku + sok z cytryny + sól + pieprz

połówka sałaty lodowej

1 papryka czerwona

1 ogórek zielony

1 awokado

1 cebula czerwona

sos balsamiczny np. owocowy

pumpernikiel 

 

Sos winegret:

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego

sól i pieprz do smaku

1 przeciśnięty ząbek czosnku

Wszystkie składniki mieszamy.

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z kurczaka kroimy na kawałki i dokładnie smarujemy marynatą, odkładamy do przegryzienia. W tym czasie na talerzach rwiemy sałatę lodową, dodajemy resztę pokrojonych składników - pomidorki, ogórek zielony, awokado, cebulkę czerwoną, paprykę czerwoną. Polewamy sosem winegret. 

Kurczaka smażymy na patelni grillowej i przekładamy po kilka kawałków na każdy talerz. Skrapiamy sosem balsamicznym.

Sałatkę można podawać z tostami z pumpernikla.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

 

 

Róże karnawałowe

Sałatka z grillowanym kurczakiem w sosie balsamicznym z sałatą lodową

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie