czyli radosna twórczość w kuchni...
Wprawdzie dzisiaj ostatki i śledzik, ale ryby będę jeść jutro :-)
Dzisiaj zaś proponuję sałatkę z grillowanym kurczakiem w sosie balsamicznym i winegret, sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi, awokado, ogórkiem zielonym, czerwoną cebulką, czerwoną papryką i serem pleśniowym. Można ją podawać np. z tostami z pumpernikla. Pycha!!!
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 filet z kurczaka
marynata do mięsa: oliwa z oliwek + 1 ząbek czosnku + sok z cytryny + sól + pieprz
połówka sałaty lodowej
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony
1 awokado
1 cebula czerwona
sos balsamiczny np. owocowy
pumpernikiel
Sos winegret:
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
1 przeciśnięty ząbek czosnku
Wszystkie składniki mieszamy.
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka kroimy na kawałki i dokładnie smarujemy marynatą, odkładamy do przegryzienia. W tym czasie na talerzach rwiemy sałatę lodową, dodajemy resztę pokrojonych składników - pomidorki, ogórek zielony, awokado, cebulkę czerwoną, paprykę czerwoną. Polewamy sosem winegret.
Kurczaka smażymy na patelni grillowej i przekładamy po kilka kawałków na każdy talerz. Skrapiamy sosem balsamicznym.
Sałatkę można podawać z tostami z pumpernikla.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.