GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

22 marca 2021

Cudowna słodycz gruszki i winogron przełamana słonym kozim serem sałatkowym z dodatkiem orzechów włoskich, zielonych młodych listków i lekkiego sosu na bazie oleju z pestek dyni. Przepyszna zdrowa sałatka. Przepis na dwie porcje:

 

SKŁADNIKI:

1 op. mixu młodych listków (może też być rukola lub szpinak baby)

1 duża gruszka

12-15 sztuk ciemnych winogron

10-12 sztuk orzechów włoskich (obrać z łupin)

120 g koziego sera sałatkowego lub twardego sera dojrzewającego

Sos:

6 łyżek oleju z pestek dyni

1 łyżeczka miodu

sok z cytryny wg uznania

sól i pieprz do smaku

Wszystko dokładnie wymieszać.

 

PRZYGOTOWANIE:

Gruszkę obrać ze skórki, pokroić na kawałki i delikatnie skropić sokiem z cytryny. Winogrona pokroić na połówki. Ser pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać zielone listki, dodać gruszkę, winogrona, orzechy, ser kozi i polać sosem.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Sałatka z gruszką, winogronami, orzechami i kozim serem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie