czyli radosna twórczość w kuchni...
Cudowna słodycz gruszki i winogron przełamana słonym kozim serem sałatkowym z dodatkiem orzechów włoskich, zielonych młodych listków i lekkiego sosu na bazie oleju z pestek dyni. Przepyszna zdrowa sałatka. Przepis na dwie porcje:
SKŁADNIKI:
1 op. mixu młodych listków (może też być rukola lub szpinak baby)
1 duża gruszka
12-15 sztuk ciemnych winogron
10-12 sztuk orzechów włoskich (obrać z łupin)
120 g koziego sera sałatkowego lub twardego sera dojrzewającego
Sos:
6 łyżek oleju z pestek dyni
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny wg uznania
sól i pieprz do smaku
Wszystko dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE:
Gruszkę obrać ze skórki, pokroić na kawałki i delikatnie skropić sokiem z cytryny. Winogrona pokroić na połówki. Ser pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać zielone listki, dodać gruszkę, winogrona, orzechy, ser kozi i polać sosem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.