© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Sałatka z indykiem i grzankami

Róże karnawałowe

Pyszna lekka sałatka z sałaty rzymskiej i rukoli w sosie vinegret, z dodatkiem tego, co akurat było pod ręką, wyszła niesamowicie dobra. Niewiele trzeba, żeby zjeść coś pysznego. Zachęcam do zrobienia tej sałatki również na imprezę, u mnie bardzo się sprawdziła. Poniżej porcja dla 2 osób:

 

SKŁADNIKI:

1 sałata rzymska

2 garści rukoli

1 cebula szalotka

2 małe słodkie papryczki

pół trójkącika sera pleśniowego

50 g sera długodojrzewającego (u mnie Dziugas)

pół małej bagietki lub innego pieczywa (najlepiej wczorajszego)

200 g filetu z indyka

sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek granulowany

oliwa do smażenia

Sos:

100 ml dobrej jakości oliwy

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)

trochę soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Wszystko wymieszać najlepiej w małym słoiczku, można wtedy mocno potrząsać.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na małe kawałeczki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę, następnie usmażyć na patelni.

Bagietkę lub inne pieczywo pokroić na małe kawałeczki i przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy. Podgrzać do zrumienienia, mieszając.

Sałatę dobrze umyć i pokroić na cienkie paski.

Rozłożyć dwa talerze i ułożyć na nich sałatę, po jednej garści rukoli, pokrojone papryczki, szalotkę, kawałki serów i grzanki. Na koniec dodać indyka i polać sosem.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
29 września 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...