czyli radosna twórczość w kuchni...
Pyszna lekka sałatka z sałaty rzymskiej i rukoli w sosie vinegret, z dodatkiem tego, co akurat było pod ręką, wyszła niesamowicie dobra. Niewiele trzeba, żeby zjeść coś pysznego. Zachęcam do zrobienia tej sałatki również na imprezę, u mnie bardzo się sprawdziła. Poniżej porcja dla 2 osób:
SKŁADNIKI:
1 sałata rzymska
2 garści rukoli
1 cebula szalotka
2 małe słodkie papryczki
pół trójkącika sera pleśniowego
50 g sera długodojrzewającego (u mnie Dziugas)
pół małej bagietki lub innego pieczywa (najlepiej wczorajszego)
200 g filetu z indyka
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek granulowany
oliwa do smażenia
Sos:
100 ml dobrej jakości oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)
trochę soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wszystko wymieszać najlepiej w małym słoiczku, można wtedy mocno potrząsać.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na małe kawałeczki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę, następnie usmażyć na patelni.
Bagietkę lub inne pieczywo pokroić na małe kawałeczki i przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy. Podgrzać do zrumienienia, mieszając.
Sałatę dobrze umyć i pokroić na cienkie paski.
Rozłożyć dwa talerze i ułożyć na nich sałatę, po jednej garści rukoli, pokrojone papryczki, szalotkę, kawałki serów i grzanki. Na koniec dodać indyka i polać sosem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.