GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

20 października 2021

Moje ostatnie odkrycie, połączenie smaków krewetek, roszponki, szalotki, sera pleśniowego i granatu, do tego grzaneczki... pychota. Ko lubi takie klimaty będzie zachwycony. Bardzo prosta sałatka idealna na kolację dla dwojga. Przepis na 2 porcje:

 

SKŁADNIKI:

1 sałata rzymska

2 garście roszponki

20 szt. surowych krewetek

1 dojrzały owoc granatu

1 cebula szalotka

pół trójkącika sera pleśniowego

sól, pieprz, sok z cytryny i trochę natki pietruszki

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki masła

2-3 kromki chleba

 

PRZYGOTOWANIE:

Chleb pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni na łyżce masła.

Na dwóch talerzach ułożyć pokrojoną sałatę rzymską, po garści roszponki, cienkie plasterki cebuli, kawałki sera pleśniowego i kuleczki granatu, posypać grzankami.

Krewetki obrać z pancerzyków. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem. Mieszać i smażyć ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Krewetki ułożyć na talerzach i polać sosem z patelni.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Sałatka z krewetkami, grzankami i granatem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie