czyli radosna twórczość w kuchni...
Moje ostatnie odkrycie, połączenie smaków krewetek, roszponki, szalotki, sera pleśniowego i granatu, do tego grzaneczki... pychota. Ko lubi takie klimaty będzie zachwycony. Bardzo prosta sałatka idealna na kolację dla dwojga. Przepis na 2 porcje:
SKŁADNIKI:
1 sałata rzymska
2 garście roszponki
20 szt. surowych krewetek
1 dojrzały owoc granatu
1 cebula szalotka
pół trójkącika sera pleśniowego
sól, pieprz, sok z cytryny i trochę natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
2-3 kromki chleba
PRZYGOTOWANIE:
Chleb pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni na łyżce masła.
Na dwóch talerzach ułożyć pokrojoną sałatę rzymską, po garści roszponki, cienkie plasterki cebuli, kawałki sera pleśniowego i kuleczki granatu, posypać grzankami.
Krewetki obrać z pancerzyków. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem. Mieszać i smażyć ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Krewetki ułożyć na talerzach i polać sosem z patelni.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.