czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejna pyszna sałatka, tym razem z wędzonym kurczakiem. Znowu trochę nie standardowo, bo z marynowanymi pieczarkami (mogą być też grzybki jak ktoś ma). Lubię eksperymentować w kuchni i zawsze coś fajnego z tego wychodzi. Doskonała propozycja na świąteczny stół i nie tylko.
SKŁADNIKI:
2 małe wędzone udka z kurczaka ok. 500-600 g
mała puszka kukurydzy lub pół dużej
ok. 5 cm białej części pora
kilkanaście sztuk pieczarek lub grzybków marynowanych
2 jajka ugotowane na twardo
50 g tartego żółtego sera
pół małego pęczka koperku (posiekać)
Sos:
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka pokroić w kosteczkę, por sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Wszystko przełożyć do miski, dodać kukurydzę, tarty ser, siekany koperek, sos czosnkowy i całość dokładnie wymieszać. Sałatka świąteczna gotowa :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.