czyli radosna twórczość w kuchni...
Pyszna, zdrowa, bardzo prosta i szybka sałatka z orzechami nerkowca to świetna propozycja na lekki lunch, obiad lub kolację. Nerkowce są bogate w witaminy i minerały, głównie w witaminę B6, poza tym orzechy te zawierają potas, magnez, fosfor i cynk. Zatem warto wprowadzać nerkowce do codziennej diety, choćby w postaci np. sałatki.
SKŁADNIKI:
pół op. młodych listków (może być również rukola lub mix sałat)
garść orzechów nerkowca
1 filet z kurczaka
przyprawy do marynaty: sól, pieprz, oliwa, odrobina octu jabłkowego, papryka, zioła prowansalskie, ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
50 g sera feta
Sos:
oliwa, odrobina octu jabłkowego, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, trochę siekanego koperku, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na małe kawałki, zamarynować i obsmażyć na patelni.
Składniki na sos dokładnie wymieszać.
Na talerzu rozłożyć mix młodych listków, na to wystudzone kawałki kurczaka, potem kawałki fety, pomidorków i garść orzechów nerkowca. Całość polać sosem i gotowe.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.