czyli radosna twórczość w kuchni...
Nieziemsko pyszna sałatka, papryka z piekarnika robi się słodka, w zasadzie do takiej sałatki nie potrzeba wielu przypraw, oprócz podstawowych soli i pieprzu, delikatne muśnięcie oliwą wystarczy, żeby mieć świetny posiłek.
SKŁADNIKI:
1 kg papryki (mogą być różne)
oliwki zielone lub czarne
ser feta lub sałatkowy
sól, pieprz i trochę dobrej jakości oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30-40 minut do mocnego zrumienienia w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu blachę przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia.
Wystudzoną paprykę delikatnie naciąć i nożykiem ściągać skórkę, powinna sama schodzić.
Następnie pokroić na kawałki i przełożyć na talerze.
Udekorować oliwkami i fetą lub innym serem sałatkowym, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą.
Sałatka jest przepyszna, gorąco polecam :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.