GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

06 września 2021

Nieziemsko pyszna sałatka, papryka z piekarnika robi się słodka, w zasadzie do takiej sałatki nie potrzeba wielu przypraw, oprócz podstawowych soli i pieprzu, delikatne muśnięcie oliwą wystarczy, żeby mieć świetny posiłek.

 

SKŁADNIKI:

1 kg papryki (mogą być różne)

oliwki zielone lub czarne 

ser feta lub sałatkowy

sól, pieprz i trochę dobrej jakości oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30-40 minut do mocnego zrumienienia w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu blachę przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia.

Wystudzoną paprykę delikatnie naciąć i nożykiem ściągać skórkę, powinna sama schodzić.

Następnie pokroić na kawałki i przełożyć na talerze.

Udekorować oliwkami i fetą lub innym serem sałatkowym, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą.

Sałatka jest przepyszna, gorąco polecam :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Sałatka z pieczonej papryki

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie