czyli radosna twórczość w kuchni...
Sałatka z pieczonych ziemniaków to idealne połączenie chrupiącej skórki, miękkiego wnętrza i aromatycznych dodatków. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję np. do obiadu, grilla, na świątecznym lub imprezowym stole. To prosta, a jednocześnie pełna charakteru sałatka. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszne mogą być klasyczne składniki w nowej odsłonie!
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki pokrój na grubą kostkę i przełóż do miski Wlej trochę oleju i dodaj resztę przypraw, czyli sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do urządzenia airfryer na 20 minut, temp. 180 stopni lub do piekarnika na ok. 25-30 minut do zrumienienia. W tym czasie na patelni usmaż cienkie plastry boczku wędzonego i odłóż na deskę. Następnie przygotuj sos. Do miseczki dodaj po łyżce majonezu i jogurtu oraz łyżeczkę musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Dalej dodaj rzodkiewki i ogórek pokrojone w drobną kosteczkę oraz siekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Upieczone ziemniaki chwilę wystudź i przełóż do miski. Dodaj pokrojony w cienkie paseczki usmażony boczek oraz cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki. Na koniec dodaj sos i sałatkę delikatnie wymieszaj. Górę sałatki można posypać siekanym szczypiorkiem i ozdobić kawałkami rzodkiewki.
Wezwanie do działania:
Wypróbuj ten przepis na sałatkę z pieczonymi ziemniakami i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach! Oznacz mnie również na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, abym mogła zobaczyć Twoje kulinarne dzieło!
Dodatkowe informacje:
© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.