czyli radosna twórczość w kuchni...
Niektóre przepisy powstają przypadkiem, inne z potrzeby chwili – a ta sałatka to właśnie efekt jednego i drugiego. Szukałam czegoś lekkiego, ale wyrazistego. Połączenie chrupiących orzechów, słodkich winogron, świeżej sałaty i lekko słonego, podsmażonego halloumi okazało się strzałem w dziesiątkę. To danie idealne na leniwy lunch, szybki obiad albo elegancką przystawkę dla gości. Jest prosto i przepysznie – sprawdźcie sami!
SKŁADNIKI:
1 mała sałata rzymska
1-2 garście rukoli
1 mała czerwona cebula
100 g orzechów włoskich
100 g winogron czerwonych bez pestek
1 serek halloumi (200-220 g)
2 polędwiczki z kurczaka
przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, papryka czerwona, majeranek, oliwa i sok z cytryny lub ocet jabłkowy
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka siekanego koperku
1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki z kurczaka oczyścić, osuszyć i doprawić. Następnie usmażyć na patelni i chwilę wystudzić.
W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
Ser halloumi pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię grillową delikatnie natłuścić odrobiną oliwy i smażyć ser z obu stron do zrumienienia.
Przygotować duży talerz lub półmisek.
Sałatę rzymską umyć, osuszyć i porwać w dłoniach na talerz. Następnie ułożyć rukolę.
Cebulę pokroić w cienkie piórka i rozprowadzić po półmisku.
Polędwiczki z kurczaka pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce.
Następnie rozsypać orzechy włoskie i winogrona.
Sałatkę polać sosem i na górę ułożyć kawałki usmażonego sera haloumi.
Sałatka gotowa, polecam, bo jest przepyszna :-)
Wezwanie do działania:
Wypróbuj ten przepis na sałatkę z serem halloumi i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach! Oznacz mnie również na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, abym mogła zobaczyć Twoje kulinarne dzieło!
Dodatkowe informacje:
© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.