GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

03 kwietnia 2021

Wpadam do Was z przepyszną całkowicie autorską sałatką z tuńczykiem. Do sałatki dodałam sekretny składnik w postaci zielonych oliwek... świetnie dopełniły całości. Oliwki można pominąć, jeśli ktoś nie lubi i zastąpić je np. ogórkiem kiszonym. Zachęcam do spróbowania, bo sałatka jest naprawdę dobra :-)

 

SKŁADNIKI:

2 puszki tuńczyka w oleju

2 jajka ugotowane na twardo

mała puszka groszku lub pół dużej

mała puszka kukurydzy lub pół dużej

ok. 7 cm białej części pora

kilkanaście sztuk zielonych oliwek

Sos:

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce i doprawić solą i pieprzem.

 

PRZYGOTOWANIE:

Tuńczyka odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Dodać groszek, kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę jajka. Por przekroić wzdłuż na pół i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić go w cienkie paseczki i dodać do reszty składników. Na koniec dodać pokrojone na połówki oliwki. Całość wymieszać i zalać sosem. Raz jeszcze wymieszać. Sałatka gotowa :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie