czyli radosna twórczość w kuchni...
Wpadam do Was z przepyszną całkowicie autorską sałatką z tuńczykiem. Do sałatki dodałam sekretny składnik w postaci zielonych oliwek... świetnie dopełniły całości. Oliwki można pominąć, jeśli ktoś nie lubi i zastąpić je np. ogórkiem kiszonym. Zachęcam do spróbowania, bo sałatka jest naprawdę dobra :-)
SKŁADNIKI:
2 puszki tuńczyka w oleju
2 jajka ugotowane na twardo
mała puszka groszku lub pół dużej
mała puszka kukurydzy lub pół dużej
ok. 7 cm białej części pora
kilkanaście sztuk zielonych oliwek
Sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce i doprawić solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE:
Tuńczyka odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Dodać groszek, kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę jajka. Por przekroić wzdłuż na pół i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić go w cienkie paseczki i dodać do reszty składników. Na koniec dodać pokrojone na połówki oliwki. Całość wymieszać i zalać sosem. Raz jeszcze wymieszać. Sałatka gotowa :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.