czyli radosna twórczość w kuchni...
Wędlina dla smakoszy, tak można nazwać schab dojrzewający. Z tego samego przepisu można przygotować też np. karkówkę. Mięso jest kruche, słone w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, przystawek czy przekąsek. Celowo w przepisie nie podaję ilości potrzebnych składników, gdyż zależy to od ilości mięsa, Mięso ma być dokładnie obtoczone w soli i cukrze (zamiennie), na pewno wychodzi ok. 300-400 g soli i cukru na 1 kg mięsa.
SKŁADNIKI:
schab w kawałku (waga według uznania)
cukier i sól do obtoczenia mięsa
przyprawy: u mnie majeranek i zioła prowansalskie, można użyć też np. papryki sypkiej lub takich ziół i przypraw, jakie lubicie
podkolanówka
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw umyte i osuszone mięso obtaczany dokładnie w cukrze, lekko zasypujemy cukrem (chodzi o to, żeby mięso było dokładnie wymieszane z cukrem), wkładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki na 24h, następnego dnia czynność powtarzamy, czyli myjemy mięso z cukru, wylewamy wodę z pojemnika, mięso osuszamy i znowu do cukru na 24h.
Kolejnego dnia robimy to samo, tylko zamiast cukru używamy soli, odstawiamy do lodówki na 24h, kolejnego dnia czynność powtarzamy. Po upływie 4 dni mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy dokładnie w przyprawach - u mnie był majeranek i zioła prowansalskie, następnie wkładamy do podkolanówki i zawieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej na ok. 8-10 dni, po tym czasie delektujemy się pyszną wędlinką.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.