YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

11 marca 2019

Wędlina dla smakoszy, tak można nazwać schab dojrzewający. Z tego samego przepisu można przygotować też np. karkówkę. Mięso jest kruche, słone w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, przystawek czy przekąsek. Celowo w przepisie nie podaję ilości potrzebnych składników, gdyż zależy to od ilości mięsa, Mięso ma być dokładnie obtoczone w soli i cukrze (zamiennie), na pewno wychodzi ok. 300-400 g soli i cukru na 1 kg mięsa.

SKŁADNIKI:

schab w kawałku (waga według uznania)

cukier i sól do obtoczenia mięsa

przyprawy: u mnie majeranek i zioła prowansalskie, można użyć też np. papryki sypkiej lub takich ziół i przypraw, jakie lubicie

podkolanówka 

 

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw umyte i osuszone mięso obtaczany dokładnie w cukrze, lekko zasypujemy cukrem (chodzi o to, żeby mięso było dokładnie wymieszane z cukrem), wkładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki na 24h, następnego dnia czynność powtarzamy, czyli myjemy mięso z cukru, wylewamy wodę z pojemnika, mięso osuszamy i znowu do cukru na 24h. 

Kolejnego dnia robimy to samo, tylko zamiast cukru używamy soli, odstawiamy do lodówki na 24h, kolejnego dnia czynność powtarzamy. Po upływie 4 dni mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy dokładnie w przyprawach - u mnie był majeranek i zioła prowansalskie, następnie wkładamy do podkolanówki i zawieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej na ok. 8-10 dni, po tym czasie delektujemy się pyszną wędlinką.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Schab dojrzewający

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl