© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Schab duszony z cebulą i papryką

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Dzisiaj kolejna propozycja pysznego obiadu. Schab duszony z cebulą i papryką to świetna odmiana dla klasycznych schabowych. Do tego jest mało wymagający, potrzebuje niewielu składników, a połączony z ziemniakami, kluskami, kopytkami, kaszą lub ryżem będzie stanowić doskonałą propozycję na niedzielny lub świąteczny obiad.

SKŁADNIKI:

500 g schabu bez kości

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 mała papryka lub pół dużej

3 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

mąka do obtoczenia tłuszcz do smażenia

SOS:

pół szklanki zimnej wody

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

ok. 50 ml śmietany

30% sok z cytryny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Schab pokroić nie cienkie kotlety o grubości ok. 1 cm.

Cebulę pokroić na półplasterki, paprykę na cienkie podłużne kawałki, a czosnek na mniejsze kawałki.

Kotlety ugnieść ręką, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i obtoczyć w mące.

Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety na rumiany kolor, ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Następnie wyspać cebulę, paprykę i czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu niecałą godzinę do miękkości.

Po tym czasie mięso wyjąć z patelni oraz wyłowić listki laurowe i ziele angielskie.

Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody oraz wlać śmietanę i całość mieszać, a sos będzie gęstniał.

Mięso z powrotem przełożyć na patelnie, wymieszać z sosem, posypać siekanym koperkiem lub pietruszką i można podawać.

Polecam, bo mięsko jest pyszne :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
24 marca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...