czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj kolejna propozycja pysznego obiadu. Schab duszony z cebulą i papryką to świetna odmiana dla klasycznych schabowych. Do tego jest mało wymagający, potrzebuje niewielu składników, a połączony z ziemniakami, kluskami, kopytkami, kaszą lub ryżem będzie stanowić doskonałą propozycję na niedzielny lub świąteczny obiad.
SKŁADNIKI:
500 g schabu bez kości
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 mała papryka lub pół dużej
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
mąka do obtoczenia tłuszcz do smażenia
SOS:
pół szklanki zimnej wody
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
ok. 50 ml śmietany
30% sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Schab pokroić nie cienkie kotlety o grubości ok. 1 cm.
Cebulę pokroić na półplasterki, paprykę na cienkie podłużne kawałki, a czosnek na mniejsze kawałki.
Kotlety ugnieść ręką, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i obtoczyć w mące.
Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety na rumiany kolor, ok. 3-4 minuty z każdej strony.
Następnie wyspać cebulę, paprykę i czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu niecałą godzinę do miękkości.
Po tym czasie mięso wyjąć z patelni oraz wyłowić listki laurowe i ziele angielskie.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody oraz wlać śmietanę i całość mieszać, a sos będzie gęstniał.
Mięso z powrotem przełożyć na patelnie, wymieszać z sosem, posypać siekanym koperkiem lub pietruszką i można podawać.
Polecam, bo mięsko jest pyszne :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.