YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 marca 2023

Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świąteczny stół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Z dodatkiem klusek, ziemniaków, kaszy lub ryżu będzie tworzył zestaw idealny na każdą okazję.

 

SKŁADNIKI:

4 kawałki schabu bez kości

250 g pieczarek

1 cebula

ok. 100 g tartego żółtego sera

2 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Dodatkowo:

folia aluminiowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i całość smażyć do całkowitego odparowania wody. Na koniec pieczarki doprawić solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przełożyć do miski i odstawić do wystudzenia.

W tym czasie przygotować schab, czyli każdy kawałek ponakłuwać lub ponacinać, lub rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć kawałki schabu z obu stron do zrumienienia. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

Pieczarki w misce wymieszać z majonezem i garścią żółtego sera. Nakładać po sporej łyżce farszu na każdy kawałek schabu oraz posypać tartym serem.

Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. 10 minut przed końcem zdjąć folię, dopiec schab w piekarniku, aby ser się zrumienił.

Schab jest gotowy. Powstały sos można zblendować i będzie świetnym dodatkiem do ziemniaków, kaszy lub ryżu.

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Schab pod pierzynką

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl