© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Serki wędzone

Znajdzie się chętny na domowy serek wędzony? Delikatny w smaku, pachnący, pyszny. Serki typu włoskiego najlepsze są z Lidla (próbowałam też już z innych firm ;-)), można je przyprawić tym co się lubi... u mnie były już z papryką, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czarnuszką - wszystkie pyszne :-) 

 

SKŁADNIKI:

dowolna ilość serków typu włoskiego (polecam z Lidla)

80-100 g soli niejodowanej na 1 l wody (w zależności czy lubicie mniej lub bardziej słone)

ulubione przyprawy (np. papryka, pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka itp.)

siatka wędzarnicza szer. 5-6 cm

sznurek biały wędzarniczy

(siatkę i sznurek można pominąć, jeśli posiadacie kratkę w wędzarni)

 

PRZYGOTOWANIE:

Z soli i ciepłej wody przygotowujemy solankę 8-10%, czyli 80-100 g soli na 1 litr wody (odpowiednia ilość w zależności od ilości serków) i zostawiamy do wystygnięcia. Serki wyjmujemy z opakowań, układamy w naczyniu i zalewamy zimną solanką. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin, następnie wyjmujemy z solanki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli chcecie, to w tym momencie serki można obtoczyć w przyprawach. Siatkę i sznurek tniemy na kawałki ok. 20 cm (jeśli posiadacie kratkę w wędzarni serki można ułożyć bezpośrednio na niej). Serki wkładamy do siatki i zawijamy sznurek do powieszenia na drążkach. Odstawiamy na kolejne 2-3 godziny do suszenia. Po tym czasie serki wkładamy na 3,5 godziny do wędzarni na 60 stopni, następnie podkręcić temperaturę do 80 stopni i wędzić serki jeszcze 30 minut. Po uwędzeniu serki odwiesić do wystygnięcia i już można delektować się ich smakiem.

 

SMACZNEGO!!!

 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
01 września 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...