czyli radosna twórczość w kuchni...
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przygotowaniu i są idealne na gorące dni. Dzisiaj kolejna propozycja na zimny deser - tym razem pomarańczowe serniczki z galaretką i bitą śmietaną. Są naprawdę pyszne, więc gorąco Wam polecam :-)
SKŁADNIKI:
2 galaretki pomarańczowe
300 g (2 op.) serków twarożków (u mnie pomarańczowy i waniliowy)
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 pomarańcza
8 kruchych ciastek
PRZYGOTOWANIE:
Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia.
Pomarańczę obrać ze skóry i błonek. Połowę pokroić na plastry, a połowę na mniejsze kawałki.
Następnie galaretkę z mniejszą ilością wody wymieszać trzepaczką z serkami homogenizowanymi, dodać kawałki pomarańczy i wymieszać. Połowę porcji wlać do szklanek i wstawić na chwilę do lodówki do stężenia.
Następnie wyjąć z lodówki, do każdej szklanki pokruszyć po 2 ciastka i wlać pozostałą część serków. Wstawić do lodówki do stężenia.
Serniczki wyjąć z lodówki, ułożyć plastry pomarańczy i zalać tężejącą galaretką.
Całość wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować deserki.
Gotowe :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.