czyli radosna twórczość w kuchni...
Sernik gotowany to klasyczna i niezwykle smaczna propozycja dla miłośników deserów. Jest to wyjątkowa wariacja na temat tradycyjnego sernika, który zyskuje zupełnie nową konsystencję i delikatny, kremowy smak dzięki procesowi gotowania. To doskonały wybór dla tych, którzy szukają czegoś innego i chcą zaskoczyć swoich bliskich na specjalne okazje lub po prostu cieszyć się wyjątkowym smakiem na co dzień.
Przygotowanie sernika gotowanego nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje starania. Wypróbuj przepis na sernik gotowany, a z pewnością stanie się on jednym z ulubionych deserów Twojej rodziny i gości. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Przepis na formę 25x38 cm.
SKŁADNIKI:
200 g podłużnych biszkoptów
1 kg sera z wiaderka
200 g masła
4 jajka
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
130-150 g cukru
150 ml mleka
Dodatkowo:
ok. 500 g owoców (u mnie borówki)
2 galaretki przezroczyste lub inne dowolne
PRZYGOTOWANIE:
Budynie rozpuścić w mleku, dodać do nich jajka i całość dokładnie wymieszać.
W garnku rozpuścić masło, wsypać cukier i podgrzać, cały czas mieszając. Zmniejszyć moc palnika, dodać ser i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło. Na koniec wlać budynie z jajkami, dokładnie wymieszać i gotować ok. 10 minut aż masa zgęstnieje.
Formę wyłożyć biszkoptami i wylać gorącą masę serową. Całość wystudzić.
Galaretki rozpuścić w ok. 1l gorącej wody, wystudzić do lekkiego stężenia.
Na wystudzony sernik wyłożyć owoce i zalać galaretką.
Ciasto włożyć do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc.
Sernik jest rewelacyjny :-)
Film z przepisem znajdziesz w Zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.