czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół i nie tylko. Tym razem ciasto bez pieczenia, szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Sernik gotowany na biszkoptach z dodatkiem mrożonych truskawek. Polecam spróbować :-)
SKŁADNIKI:
200 g podłużnych biszkoptów
1 kg sera z wiaderka
200 g masła
4 jajka
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
pół szklanki cukru
150 ml mleka
Dodatkowo:
750 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
200 ml śmietany kremówki
trochę cukru pudru do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Budynie rozpuścić w mleku, dodać do nich jajka i całość zmiksować.
W rondlu rozpuścić masło, wsypać cukier i podgrzać, cały czas mieszając. Zmniejszyć moc palnika, dodać ser i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło.
Na koniec wlać budynie z jajkami, dokładnie wymieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
Formę 25x38 cm wyłożyć biszkoptami i wylać gorącą masę serową. Całość wystudzić.
Truskawki rozmrozić w garnku, podgrzewając, zmiksować i jeszcze raz podgrzać do zagotowania, wyłączyć palnik i rozpuścić galaretki.
Wystudzić i lekko tężejącą galaretkę wylać na sernik. Włożyć do lodówki do stężenia.
Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.