© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Sernik na zimno jagodowy

Przepis na zupę krem z pieczarek

Do kawki poleca się najprostszy sernik ever. Nie potrzeba miksera, a nawet blendera, bo spód można wyłożyć biszkoptami... no prościej się nie da, a smak wyborny i co najważniejsze minimalna ilość składników. Koniecznie wypróbuj :-) Przepis na formę o średnicy 24 cm:

 

SKŁADNIKI:

4 serki homogenizowane waniliowe po 150 ml

2 galaretki jagodowe

2 galaretki przezroczyste

200 g herbatników

100 g masła

250 g borówek amerykańskich

 

PRZYGOTOWANIE:

Galaretki jagodowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wystudzić. Galaretki przezroczyste rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki zblendować na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i docisnąć. Formę włożyć do lodówki.

Kiedy galaretki zaczną tężeć, zabieramy się za serki. Serki wyłożyć do wysokiego naczynia i wlać galaretkę jagodową. Wymieszać energicznie trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Masę wylać na spód formy i włożyć do lodówki. Masa szybko tężeje.

Następnie ciasto wyjąć z lodówki, wysypać na górę borówki i zalać przezroczystą galaretką.

Całość włożyć do lodówki na min. 2h.

Polecam, bo serniczek jest pyszny. Można go też zrobić w pucharkach  :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
13 listopada 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...